Hlavní obsah

E.ON se jaderných elektráren snadno nezbaví, akcie jsou nejníže za 20 let

Největší německá energetická firma E.ON zrušila plány na oddělení svých aktivit v oblasti jaderné energie do samostatné firmy. Důvodem jsou nově chystané německé zákony. Akcie společnosti na zprávu reagovaly poklesem o více než pět procent na nejnižší hodnotu za 20 let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Isar společnosti E.ON v Německu

Článek

E.ON koncem loňského roku oznámil, že od roku 2016 oddělí své aktivity v oblasti konvenční výroby elektřiny, tedy včetně jaderných elektráren, a obchody s energií a zemním plynem a ropou do nové skupiny nazvané Uniper.

Firmě tak měly zůstat aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie a sítí. Kritici obviňovali E.ON, že chce pomocí firmy Uniper vytvořit jakousi „špatnou banku" a vyhnout se tak odpovědnosti za dědictví jaderného průmyslu, upozornila agentura DPA.

Nový zákon maří plány

Nově E.ON uvedl, že oddělení aktivit nemá vzhledem k plánovaným regulačním změnám smysl. Berlín minulý týden navrhl nový zákon, který brání společnostem vyhnout se odpovědnosti za závazky spojené s uzavřením jaderných elektráren prostřednictvím restrukturalizace firmy.

Tento krok byl právě reakcí na návrhy energetických firem jako E.ON, které chtěly oddělit svůj jaderný majetek, aby se zbavily mimořádných nákladů v celkové výši téměř 40 miliard eur (1,1 biliónu korun), které budou potřebovat na vyřazení jaderných elektráren z provozu.

Poslední jaderná elektrárna v Německu se má uzavřít v roce 2022 a německá vláda rozhodla o ukončení výroby elektřiny z jádra v reakci na neštěstí v japonské elektrárně Fukušima.

E.ON provozuje tři jaderné elektrárny v Německu a má menšinové podíly v dalších třech. Jeho jaderné elektrárny mají na celkové výrobě elektřiny firmy podíl osm procent.

Firma ve čtvrtek současně varovala, že vykáže za celý letošní rok čistou ztrátu kvůli odpisům hodnoty majetku ve výši až devět miliard eur ve třetím čtvrtletí způsobeným poklesem cen komodit a regulačními opatřeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám