Hlavní obsah

Lidé si stále nevyzvedli 19 milionů z druhého pilíře. Můžou o ně přijít

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva tisíce lidí si stále nevyzvedlo peníze ze zrušeného druhého pilíře penzijního připojištění. Na účtech finanční správy čeká na výplatu skoro 19 milionů korun. Když se o peníze včas nepřihlásí, mohou o ně přijít, varuje finanční správa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Počátkem roku 2017 penzijní společnosti převedly nevypořádané prostředky ze zrušeného II. penzijního pilíře na finanční úřady a doposud 1915 účastníků tohoto spoření si o své prostředky nepožádalo. Ke konci letošního ledna zůstávalo nevyplacených ještě 18,82 milionu korun.

Přestože byli účastníci penzijního spoření penzijními společnostmi písemně obeznámeni, že o své nevyplacené prostředky musí následně požádat místně příslušný finanční úřad, a o tomto postupu informovala i média, stále je velké množství poplatníků, kteří tak neučinili. Počet žádostí o vrácení přeplatku navíc spíše klesá.

Druhý důchodový pilíř prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Zrušení druhého pilíře prosadila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2015.

„Proto jsme se rozhodli, že poplatníky, na které máme kontakt, nyní budou finanční úřady informovat i telefonicky a e-mailem,“ uvedla ředitelka finanční správy Tatjana Richterová.

Přeplatky, o které si poplatníci nepožádají, budou v souladu s daňovým řádem po šesti letech od konce roku 2017 převedeny do státního rozpočtu. Poslední šanci dostat své peníze tedy budou mít lidé v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám