Hlavní obsah

Celková pomoc s energiemi bude až 18 000 korun

• Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje vyplatit letos přes úsporný tarif 2000 korun. Navíc při odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje dosáhne pomoc u některých domácností až 6000 korun. Celkem by pak i s pomocí, se kterou stát počítá pro příští rok, mohly domácnosti získat na energie až 18 tisíc korun, řekl před jednáním kabinetu šéf resortu Jozef Síkela (za STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Článek

„V letošním roce vyplatíme přes elektrický tarif i zálohu podpory na plyn a teplo. Uděláme všechny tarify jednotně, aby to bylo jednoduší. Jdu na vládu s návrhem 2000 korun,“ řekl Síkela.

Fiala: Ceny energií překračují nejhorší očekávání

Domácí

K této částce je podle něj potřeba připočítat průměrné odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje. „Ty se liší domácnost od domácnosti podle spotřeby. Vychází nám to ale u tarifů s vyšší spotřebou tak, že se letos dostaneme k podpoře kolem šesti, možná trochu přes šest tisíc korun,“ nastínil.

Je to nástroj, o který nebude potřeba žádat, nebude procházet ani majetkovým testem.
Jozef Síkela, ministr průmyslu

„Zbytek doplatíme zkraje příštího roku, možná k 1. únoru. Dostaneme se celkově u tarifů s vyšší spotřebou k 18 tisícům korunám plus,“ doplnil. U domácností s nižší spotřebou dosáhne celková pomoc asi 11 tisíc korun, u středních domácnostní pak 14 až 15 tisíc korun.

Ministerstvo také chystá kalkulačku, na které by lidé zjistili, jak velkou podporu dostanou. „Věřím, že to spustíme dnes (ve středu) nebo zítra,“ naznačil ministr.

„Je to nástroj, o který nebude potřeba žádat, nebude procházet ani majetkovým testem. Na cílenou pomoc máme jiné formy pomoci, jako příspěvek na bydlení,“ dodal.

Zastropování cen ?

Síkela také zvažuje svolání mimořádné Evropské rady pro energetiku. Tématem by měly být právě ceny energií, mimo jiné i možnost stanovit jejich maximální výši.

„Určitě, pokud bychom se rozhodli jako Evropská unie jít touto cestou, Česká republika by byla jednou z těch zemí, která by to podpořila,“ reagoval Síkela před jednáním kabinetu.

Většina krajů neví, za kolik nakoupí energie

Ekonomika

Doplnil nicméně, že otázka zastropování cen byla předmětem na evropské úrovni již dříve. „V té době ještě nebyl konsenzus. Byla celá řada států proti. Nyní se musíme podívat na tu eskalaci a znovu situaci vyhodnotit,“ řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám