Hlavní obsah

Dva a čtvrt roku od zákazu billboardů. Nelegální reklamy nemizí, přibývají nové

Novinky, Bohumír Žídek

Je tomu více než dva a čtvrt roku, co platí zákaz billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) eviduje 1151 odstraněných reklam ze zhruba 1500. Za poslední čtvrtrok jich zmizely jen zhruba tři desítky. Aby toho nebylo málo, další billboardy začaly přibývat, zejména na dálničních mostech.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sčítání billboardů na D1

Článek

Mělo jít o akci „kulový blesk“. Alespoň tak to v polovině roku 2017 prezentoval tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Na začátku září toho roku podle něj měly od dálnic zmizet všechny zakázané billboardy. Od té doby uplynulo více než 28 měsíců, Ťok už není ministrem, ale řada billboardů od dálnic stále nemizí. Naopak.

Například na mostě přes dálnici D8 u odbočky na Kralupy se nedávno objevila nová reklama. Řidiči si mohou všimnout řady reklam také na dálničních mostech na D5, například na 53., 38., 30,5., 13. nebo 3. kilometru.

Zaskočil ho sníh v prosinci, měl trápení s billboardy, ale ve funkci Ťok vydržel nejdéle

Ekonomika

Podle červnového vyjádření ŘSD bylo z mostů odstraněno 98 ze 196 billboardů. V tuto chvíli už není ŘSD s to přesné číslo sdělit. „Nemáme pro ně žádnou speciální evidenci,“ uvedl na dotaz Novinek tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Objevují se nové billboardy

Ten připustil, že se u dálnic objevuje nová nelegální reklama. „Vlastníci reklamních zařízení neustále umisťují nová zařízení, obnovují již odstraněná zařízení nebo je přesouvají. Vzhledem k tomu je práce Silničních správních úřadů i ŘSD značně složitá a řízení vedoucí k odstranění musí být neustále obnovována,“ sdělil Novinkám Studecký.

„Obecně lze říct, že právě na dálniční nadjezdy jsou nejvíce umisťována nová nelegální reklamní zařízení,“ doplnil.

„Z blízkého okolí dálnic evidujeme 1151 odstraněných nelegálních reklamních zařízení. Další reklamní poutače odstranili sami majitelé, což nám nemusí hlásit, je to jejich zákonná povinnost. Zůstat mohou nadále reklamy uvnitř obcí (v takzvaném souvisle zastavěném území),“ uzavřel Studecký s tím, že přesné počty zbývajících billboardů se tedy neustále mění.

Razima: Za více než dva roky padla jediná pokuta

Postup státu ve věci odstraňování nelegálních billboardů dlouhodobě kritizuje sdružení Kverulant. „Za to, že billboardáři neodstranili svoje reklamní zařízení již v září 2017 tak, jak jim to ukládal zákon, zaplatili jen jednu jedinou pokutu ve výši 110 tisíc korun,” řekl Novinkám předseda Kverulanta Vojtěch Razima.

Dva roky od zákazu billboardů jich u dálnic zůstávají stovky

Ekonomika

Pokuta byla uložena v Pardubickém kraji. „Ostatní kraje a ani ministerstvo dopravy o žádné další podobné pokutě v říjnu 2019 nevěděly,” dodal.

„Z uvedeného je patrné, že billboardáři nebyli za letité a viditelné porušování zákona nikdy nijak významně postiženi. To je také jeden z hlavních důvodů, proč ignorují zákony a předpisy dál,” domnívá se Razima.

„Veřejná správa na jedné straně důsledně vymáhá pokuty i za naprosto bagatelní porušení pravidel silničního provozu a na straně druhé naprosto přehlíží hrubé porušování zákona ve velkém,” uzavřel.

Odstraňování trvá přes dva a čtvrt roku

Podle zákona měli provozovatelé reklamy odstranit billboardy z takzvaných ochranných pásem 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy do konce srpna 2017.

Neodstranění billboardů se může firmám krutě vymstít

Ekonomika

Majitelé billboardů v řadě případů dávali najevo odpor proti nové legislativě a odmítali spolupracovat. Na konci srpna 2017 billboardy provozovatele Czech Outdoor ze skupiny BigBoard zaplnila zobrazení české státní vlajky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám