Hlavní obsah

"Duchové" Julínek a Cikrt vyzývají na plakátech k protestům proti vládě

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Odboráři ve středu představili svoji billboardovou kampaň protivládním reformám. Jednomu ze dvou plakátů vévodí černé siluety připomínající ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho mluvčího Tomáše Cikrta. Podoba není náhodná, odborářům vadí záměr vlády privatizovat české zdravotnictví.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Plakáty budou viset v Praze ale i krajských městech po celé republice.

Článek

"Bylo by lepší, kdyby Julínek šel pracovat do potravinářství. Rozumí víc alkoholu a chlebíčkům než zdravotnictví,“ řekl Jan Sábel, předseda odborového svazu hornictví.

Svaz se také účastní protestní akce plánované na 21. května před budovou Úřadu vlády v Praze. Od 15 hodin tam chtějí protestovat proti přeměně zdravotních pojišťoven a nemocnic na akciové společnosti.

Motto akce je "Proti zdravotnické loupeži“. Plakáty a billboardy budou vylepeny po celé republice od 1. května a po celý měsíc mají vyzývat ke čtyřem protestním akcím. Ty budou následovat vždy v týdenních intervalech, tedy 28. května, 2. a 9. června. Zaměřeny budou proti změnám v systému důchodů, dopadům reforem a proti špatnému školství.

Odboráři odmítli komentovat, kolik je kampaň stojí. Prý ji ale platí z vlastních peněz. Celkem bude po republice přes 50 billboardů a 13 tisíc plakátů.

:. Odboráři vylepí po republice 13 tisíc plakátů.foto: Novinky/Tomáš Holý

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch uvedl, že odbory jsou stále připraveny vstoupit do stávky. Zda k tomu skutečně dojde a kdy, však nechtěl upřesnit.

Štěch se také opřel proti zprávě OECD z minulého týdne. Ta totiž vyzvala českou vládu k dalším reformním krokům - například vyzvala k odvážnějšímu snižování deficitu státního rozpočtu, pokračování reforem ve zdravotnictví či zvyšování věku odchodu do důchodu. Podle Štěch je zpráva zmanipulovaná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám