Hlavní obsah

Důchodců s exekucí o polovinu ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet důchodů, ze kterých si exekutoři strhávají peníze na úhradu dluhů, už čtvrtým rokem klesá. Za poslední rok se jejich počet snížil takřka o šestnáct procent, od roku 2019 klesl na polovinu. Ovšem důvodem je především růst životních nákladů, k němuž došlo v uplynulých letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ještě v roce 2019 bylo takových důchodů 86 472, koncem loňska už jenom 43 982 – o více než osm tisíc méně než předloni. Vyplývá to z dat České správy sociálního zabezpečení. V počtech jsou zahrnuty starobní, pozůstalostní i invalidní důchody.

Dlouhodobý pokles je přitom s drobnými výkyvy znát u všech typů penzí. Například u těch starobních klesl počet důchodců v exekuci mezi prosinci předloňského a loňského roku z 34 438 na 29 687.

Podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni je důvodů více. Jednak daná čísla zahrnují pouze důchodce, kteří mají vyšší příjmy, než je nezabavitelná částka, takže jim je co strhávat. Ve statistice tudíž nefigurují všichni důchodci s exekucí na krku.

Zaměstnanci chtějí do penze v 60 letech, jenže plány vlády jsou jiné

Finance

Dalším důvodem je zastavení starých bagatelních exekucí u dluhů do 1500 korun. „A pak je to i vysokou inflací posledních let a s ní spojenou nejen valorizací penzí, nýbrž také částek, které musejí lidem zůstat na živobytí,“ upřesnil Hůle.

Strhává se méně

Potvrzuje to i mírný pokles výše strhávané částky, jež se v úhrnu meziročně snížila z 2595 na 2542 Kč. K poklesu ale došlo většinou jen u starobních penzistů, u těch invalidních strhávaná suma vzrostla.

Od letoška se opět nezabavitelné částky snížily kvůli poklesu normativů na bydlení, z nichž se vypočítávají. Tím pádem může přibýt i důchodců, kterým se z penzí budou vymáhané dluhy strhávat.

Cesta dluhu: co se dá čekat při exekucích

Finance

Výběr článků

Načítám