Hlavní obsah

Cesta dluhu: co se dá čekat při exekucích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekuce je pro zadlužené lidi mezní situace, ze které se řada z nich jen těžko dostává. A to tehdy, pokud se těchto řízení sejde hned několik. I ona má ale svá pravidla a i zde platí, že se jí lze na poslední chvíli vyhnout a ušetřit si náklady navíc.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji probíhají exekuce zabráním peněz na účtu nebo srážkami ze mzdy. Prodej majetku je až poslední možností

Článek

Věřitel by totiž měl poslat dlužníkovi předžalobní výzvu. Tu by měl zaslat minimálně sedm dní před zahájením soudního řízení.

Pokud by tak neučinil, nemusel by získat nárok na náhradu jeho nákladů. Ale je to výhodné i pro dlužníka, protože pokud dluh uhradí, bude to pro něj levnější než exekuce.

Samotné exekuční řízení se pak zahajuje na návrh věřitele, který podává u jím vybraného soudního exekutora. Soudního exekutora pověřuje vedením exekuce exekuční soud.

Cesta dluhu: Jak jednat s inkasní agenturou

Finance

Po obdržení pověření neprodleně zahajuje exekuční úřad šetření, aby zjistil majetek dlužníka, například účty nebo příjmy, které pak obratem postihne exekučními příkazy. Spolu s nimi pošle dlužníkovi výzvu ke splnění vymáhané povinnosti.

K blokaci majetku tak dochází ještě předtím, než se samotný dlužník o exekuci dozví.

Jak zastavit exekuční řízení

Přestože proti exekuci není přípustné odvolání, lze ji podle Člověka v tísni někdy plně či částečně zastavit. Situaci by však měl nejlépe posoudit specialista a je třeba jednat bez odkladu. Důvodem pro zastavení exekuce může být nemajetnost dlužníka, promlčení, neplatný rozhodčí nález či postižení věcí vyloučených z exekuce.

Jakmile je doručena výzva k dobrovolnému splnění povinnosti, má dlužník poslední možnost uhradit exekuci se sníženými náklady soudního exekutora, a zabránit tak dalšímu navýšení částky.

Pokud ji zaplatí v plném rozsahu do třiceti dnů, účtují se náklady pouze v poloviční výši. Pokud nemá zadlužený člověk na úhradu celé pohledávky najednou, může požádat o splátkový kalendář. Ale nemůže očekávat, že mu vždy exekutor vyhoví.

Zabavit lze i peníze manžela či manželky

Pokud k zaplacení dluhu, nákladů a úroků z prodlení nedojde, zahájí exekutor natvrdo exekuci. Má v zásadě tři možnosti. Může zabavit peníze na účtech dlužníka, nařídit srážky ze mzdy nebo prodat majetek.

Ze zákona přitom dochází nejdříve dochází k výplatě peněz z účtu dlužníka. Pokud tam není dost prostředků, může exekutor sáhnout na peníze na účtech manžela či manželky, ale pouze v omezené míře.

Další v řadě jsou pak srážky ze mzdy. Tam ovšem musí exekutor dodržet nezabavitelnou částku.

„Účet partnera nebo partnerky, pokud tím nemyslíme manžela či manželku, by exekutor blokovat neměl. Fakticky by se ani neměl k číslu účtu třetí osoby dostat,“ okomentoval to strakonický soudní exekutor Erik Smola.

„Pokud se tak stane, v první fázi bych doporučil exekutora kontaktovat neformálně se žádostí. Pokud by to nezabralo, může dát dlužník návrh na částečné zastavení co do postiženého účtu, případně může majitel účtu podat vylučovací žalobu,“ upřesnil.

Průběh mobiliární exekuce

Dlužník má podle Člověka v tísni při mobiliární exekuci právo požadovat na zaměstnancích soudního exekutora služební odznak, exekuční příkaz, nahrávat si průběh exekuce, přičemž toto zařízení nelze zabavit, a přivolat svědky či policii.

Pokud u dlužníka exekutor nezjistí hodnotnější movitý majetek, nesmí provést soupis věcí ani věci zabavit, odvést či prodat, jestliže je dlužník starobním důchodcem s důchodem nižším než minimální mzda, invalidním důchodcem ve 2. či 3. stupni nebo dluh vznikl před 18. rokem věku.

Odebrání a prodeji movitého majetku lze zabránit také takzvanou dobrovolnou splátkou nad rámec zákonných srážek.

Pokud nepostačují na úhradu dluhu peníze z účtů dlužníka a jeho manžela či manželky, může nastoupit mobiliární exekuce, tedy zabavení a následný prodej movitých věcí, například automobilu, počítače, notebooku, televize, herních konzolí a podobně.

Zabavit ale nelze oblečení a obuv, běžné vybavení domácnosti, jako jsou například postele, stoly, židle, lednička, pračka, linka, přikrývky, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení domácnosti.

Psa exekutor zabavit nesmí

Nelze zabavit ani učebnice pro děti, jejich hračky, snubní prsten, písemnosti osobní povahy, nosiče dat s fotografiemi, zdravotnické potřeby či peníze do dvojnásobku životního minima.

Stejně tak exekutor nikomu nemůže sebrat psa, kočku, papouška nebo jiného domácího mazlíčka.

Zabavit by exekutor neměl ani věci patřící třeba domácímu nebo případnému spolubydlícímu v bytě, který si pronajímá více lidí, což je dnes časté třeba mezi studenty.

„Vlastnické právo lze prokázat například smlouvou, fakturou, dědickým usnesením, případně jinými způsoby, které umožňuje občanský soudní řád. Třeba za pomoci svědka či fotografie,“ uvedl Smola s tím, že o vynětí z exekuce lze požádat formou návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu.

Rovněž může dojít i k prodeji nemovitostí dlužníka, což je však až poslední možnost.

„Prodej domu je v mnoha případech, třeba u nezaplacené splátky za telefon nebo jiné služby mobilního operátora, velice nepravděpodobný, protože jeho vlastník by jistě dlužnou částku uhradil dříve, než by exekutor k prodeji přistoupil,“ uvedl David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

„Reagoval by na výzvu exekutora a popřípadě by navrhoval splátkový kalendář. K prodeji smí exekutor přistoupit jen tehdy, je-li jistina dluhu (základní dlužná částka bez sankcí – pozn. red.) větší než 100 000 korun, případně jejich součet,“ dodal Šmejkal.

Cesta dluhu: Při problémech se splácením se vyplatí komunikovat

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám