Hlavní obsah

Drůbeží maso z Německa antibiotika neobsahovalo, uklidňují veterináři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prověření sedmi vzorků drůbežího masa původem z Německa neodhalilo přítomnost zbytků antibiotik. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošního 10. ledna se totiž v německém tisku objevila zpráva o možném problému s nadužíváním antibiotik u drůbeže v Německu s tím, že v mase hrozí nebezpečí zbytků těchto léčiv.

„Podařilo se odebrat sedm vzorků kuřecího, krůtího a kachního masa, které byly vyšetřeny ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě,“ sdělil Duben. Podle něj lze použitou metodou změřit až 70 druhů antibiotik a vše bylo v pořádku.

Antibiotika se smí podle Dubna používat pouze léčebně. Zvířata mohou být poražena k lidské spotřebě až po uplynutí ochranné lhůty léčivého přípravku tak, aby bylo zajištěno, že se zbytky z organismu vyplavily a maso již bylo „čisté“.

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, od loňského ledna do listopadu se do Česka dovezlo drůbeží maso za přibližně 280 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám