Hlavní obsah

Dráhy letos přidají více bezbariérových spojů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) v letošním roce počítají s 2562 vlaky upravenými jako nízkopodlažní, což je o 440 spojů více oproti roku 2010 a představuje to 36 % z denního průměru vypravených vlakových spojení. V dálkové dopravě je vozem upraveným pro vozíčkáře vybavena téměř polovina všech spojů, jak uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Článek

„Zavádění nízkopodlažních vozidel v regionální dopravě přitom usnadňuje cestování nejen vozíčkářům, ale také seniorům, maminkám s kočárky nebo dalším osobám se zhoršenou možností pohybu,“ připomněl Šťáhlavský

K významnému rozšiřování nabídky bezbariérových spojů došlo v posledních letech díky dodávkám motorových jednotek Regionova, řídicích vozů k motorovým soupravám a patrových vlaků CityElefant.

Vedle regionálních spojů nabízejí ČD cestování vozíčkářům také v řadě dálkových vlaků, počínaje spoji SuperCity Pendolino přes EuroCity, InterCity až po rychlíky. V současnosti je to 279 spojů, o 10 více než loni. Jde zhruba o polovinu všech dálkových vlaků.

Rok 2012 by měl podle Šťáhlavského přinést v tomto ohledu další zlepšení. „Soupravy Regionova budou dodávané prakticky do všech regionů České republiky, na Vysočině a v Libereckém kraji se pak mohou cestující těšit na zahájení dodávek zcela nových nízkopodlažních vozů RegioShuttle RS1,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám