Hlavní obsah

Drahé energie připravily domácnosti o desetitisíce korun

Právo, pcl

Výdaje domácností na energie se mezi červnem 2021 a červnem 2022 zvýšily v průměru o 45,2 procenta, na každého svého člena kvůli jejich zdražování přišly v průměru o více než deset tisíc korun. Na domácnost to pak bylo průměrně 23 734 Kč. Vyplývá to z analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (VÚPSV).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejvíce postiženými skupinami byli důchodci, obyvatelé malých obcí, majitelé domů a domácnosti s nízkými příjmy. Domácnosti s nejnižšími příjmy ztratily 21 tisíc Kč,“ uvedl její autor Filip Mandys s tím, že to je vzhledem k jejich příjmům daleko horší dopad než u vysokopříjmových domácností. U těch to bylo 26 tisíc Kč.

„Výsledky naznačují, že podíl energetických výdajů na celkových výdajích je nejvíce ovlivněn počtem dětí a důchodců v domácnosti – zvyšuje se o 6,6 procenta a 24 procent za každé další dítě nebo důchodce,“ uvádí analýza.

Zatímco výdaje na spotřebitelské oblasti, jako jsou restaurace, rekreace a kultura, lze podle analýzy v zásadě výrazně snížit, u energií to ve většině případů není možné. Zahrnují totiž nezbytnosti, jako jsou osvětlení, vaření a vytápění, a proto jsou cenově nepružnější.

Z výsledků studie podle jejího autora plyne, že by se měla vláda pokusit o dlouhodobé strukturální změny v energetické politice a například vytvářet pobídky k instalaci moderní technologie, jako jsou inteligentní měřiče, a zavádět daňové úlevy a odpočitatelné položky za instalaci úspor energie.

Jak si poradit se zvyšováním cen energií

Jak na to

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám