Hlavní obsah

Drachma by byla sebevražda, varoval Tsipras. Parlament schválil dohodu s věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecký parlament v pátek po celonoční debatě schválil dohodu o třetím záchranném programu, který země dojednala se zahraničními věřiteli. Pro přijetí hlasovalo 222 poslanců, proti bylo 64 a dalších 11 se zdrželo, zbylí tři poslanci přítomni nebyli.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras při projevu v řeckém parlamentu

Článek

Premiér Alexis Tsipras prosadil dohodu o nové pomoci, se kterou jsou spojena další úsporná opatření, s pomocí opozice. Tsiprasova vládní strana SYRIZA má ve 300členném zákonodárném sboru 149 mandátů.

Část krajně levicového křídla SYRIZY dohodu, která počítá vedle škrtů i s rozsáhlou privatizací státního majetku, odmítá. Proti hlasoval mimo jiné někdejší ministr financí Janis Varufakis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Tsipras chce podle nejmenovaného vládního představitele možná už na konci příštího týdne požádat parlament o důvěru. Pokud ji nezíská, může to znamenat předčasné volby.

Tsipras před hlasováním prohlásil, že dojednání dohody s věřiteli nelituje. Dodal také, že k takzvanému grexitu, tedy odchodu země z eurozóny, neměl mandát. Návrat k drachmě by se podle něj rovnal sebevraždě.

Současně poslance varoval, že dohodu je nutné přijmout, jinak Řecko nedostane peníze, aby mohlo příští týden uhradit splátku dluhu 3,2 miliardy eur (86,5 miliardy korun) Evropské centrální bance (ECB).

Mezinárodní měnový fond (MMF) v pátek opět vybídl evropské věřitele Řecka, aby přikročili k opatřením, která této zemi zmírní dluhovou zátěž. Rozhodnutí o poskytnutí dalšího financování Řecku prý fond učiní tehdy, až budou učiněny kroky s cílem zajistit, že dluhové břemeno Řecka bude udržitelnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám