Hlavní obsah

Dovozní ceny opět stouply o více než pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny dováženého zboží v červnu meziročně stouply o 21 procent, podruhé za sebou tak překonaly dvacetiprocentní hranici zejména kvůli vysokým cenám plynu, ropy, ropných výrobků a elektřiny. Vývozní ceny byly proti loňskému červnu vyšší o 16,5 procenta. Také jejich vývoj ovlivnilo zdražení paliv. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly ceny ve vývozu vyšší o 0,8 procenta a v dovozu o 1,4 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za červnovým nárůstem dovozních cen stálo zdražení minerálních paliv, tedy plynu, ropy, ropných výrobků a elektřiny, o 134,7 procenta.

Ceny stouply ale i v dalších sledovaných skupinách. Výraznější nárůst, o 21,7 procenta, zaznamenaly zejména ceny polotovarů, hlavně železa, oceli, neželezných kovů a papíru. Dovážené chemikálie, především plasty, zdražily o 16 procent a potraviny a ostatní suroviny o téměř 13 procent.

Ve vývozu paliva meziročně zdražila o 158,3 procenta. O zhruba třetinu pak vzrostly ceny ostatních surovin, především dřeva. Vyvážené potraviny byly meziročně dražší o 27,5 procenta, na čemž se podepsaly zejména ceny obilovin. Polotovary zdražily o čtvrtinu a chemikálie o 18,7 procenta.

Zahraniční obchod skončil v červnu schodkem přes 12 miliard

Ekonomika

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziročně zůstaly na květnové hodnotě 96,3 procenta. Nejnižší hodnoty dosáhly opět nápoje a tabák, nejvyšší hodnoty ostatní suroviny.

Meziměsíčně směnné relace klesly na 99,4 procenta, v květnu to bylo 101 procent. Nejnižší hodnoty dosáhly ostatní suroviny a nejvyšší polotovary.

Reklama

Výběr článků

Načítám