Hlavní obsah

Dovoz ruského plynu prudce stoupl. Už činí přes 60 procent dodávek, říká ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka nadále proudí plyn z Ruska, a dokonce už představuje většinu dodávek. V lednu činil dovoz ruského plynu na celkovém dovozu asi 62 procent, naznačují data NET4GAS, na která ve středu upozornil ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce potrubí na zkapalněný plyn. Ilustrační foto

Článek

Zatímco po většinu loňského roku se Česku dařilo dovoz plynu z Ruska oproti roku 2022 radikálně snížit, když za prvních deset měsíců tvořil podíl na celkovém dovozu pouhá dvě procenta, od listopadu se statistika rychle otáčí.

Už začátkem prosince šlo z denních dat NET4GAS vyčíst, že se dovoz ruského plynu do Česka přes stanici Lanžhot ze Slovenska, což je jediný hraniční bod, přes který může ruský plyn do Česka proudit, obnovil. To nyní potvrdila i čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ), který v úterý vydal statistiku zahraničního obchodu za prosinec.

„Šok přichází s údaji za listopad a prosinec, kdy podíl ruského plynu na celkových dovozech prudce vrostl na 26 procent, respektive 58 procent, tedy řádově obdobné hodnoty, jaké ‚v reálném čase‘ naznačovala zmíněná data NET4GAS o průtoku přes stanici Lanžhot (34 % a 51 %),“ upozornil ve svém komentáři Pour s odkazem na data ČSÚ.

Cena plynu pro evropský trh výrazně klesla

Ekonomika

„Existuje teorie, že si jeden až dva subjekty uskladnily na zimu plyn v zásobnících na Ukrajině, a teď ho dováží do Česka,“ komentoval data pro Novinky dobře informovaný zdroj z oboru, který si nepřál být jmenován.

Podle Poura je vyloučeno, že by statistiku zkresloval tranzit nebo přeprodej ruského plynu do jiných zemí.

„Zaprvé proto, že drtivá většina dovezeného plynu končí v České republice: dle NET4GAS tvořil celkový odliv plynu z ČR do zahraničí jen 9,8 procenta celkového přílivu v listopadu, 4,8 procenta v prosinci a 5,5 procenta v lednu letošního roku. Především ale tuto skutečnost potvrzuje fakt, že statistika přeshraničního obchodu ČSÚ tranzit nezahrnuje, a prakticky stejně vysoký podíl ruského plynu v listopadu ukazuje i druhá statistika ČSÚ založená na ‚změně vlastnictví‘, která navíc očišťuje i případné přeprodeje plynu do dalších zemí,“ vysvětlil Pour.

Ba, co víc, data NET4GAS za leden tohoto roku naznačují, že trend dovozu plynu z Ruska nejen pokračuje, ale dokonce sílí, když podíl na celkovém dovozu dosáhl téměř 62 procent, vypočetl na základě denních dat Pour.

České miliardy do ruské kapsy?

„To v důsledku znamená, že český dovoz zemního plynu, jenž v posledním kvartálu loňského roku vylepšil platební bilanci Ruska o necelých osm miliard korun, přidal v lednu k této sumě odhadem další více než tři miliardy,“ dodal ekonom.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se k obnovení plynových dodávek z Ruska vyjádřil na konci loňského roku. Na sociální síti X 27. prosince přiznal, že se tak od října 2023 skutečně děje, zároveň ale dodal, že závislosti na Rusku jsme se v případě plynu zbavili. „Plyn z Ruska v období od ledna do konce listopadu totiž tvořil přibližně 3,8 procenta všech dodávek. Nejméně v naší novodobé historii,“ uvedl.

Podíl ruského plynu na dodávkách do ČR letos činil zatím 3,8 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám