Hlavní obsah

Dovolené nezdražují, může za to silná koruna

Právo, Jakub Svoboda

Drahá ropa sice v uplynulých dnech přiměla největší tuzemské cestovní kanceláře zdražit zahraniční zájezdy, čeští turisté mířící v létě do oblíbených destinací přesto zoufat nemusejí. Při nákupech zboží a služeb na dovolených v cizině totiž proti loňsku díky rekordnímu posílení koruny ušetří.

Článek

Koruna meziročně zpevnila vůči měnám všech zemí, kam Češi cestují nejraději. Nejvíce hrál vývoj kurzu koruny do karet českým návštěvníkům Velké Británie, nejméně si polepší ti, kteří vyrazí za krásami sousedního Slovenska.

Analytici společnosti Citco – Finanční trhy spočítali úspory v deseti nejžádanějších destinacích a pěti nejoblíbenějších exotických destinacích. Tam jsou díky vývoji kurzu koruny úspory ještě výraznější. Naopak zahraničním turistům se proti loňskému roku prodraží dovolená v České republice.

Koruna proti britské libře posílila za rok o 25 procent

"Koruna vůči britské libře v meziročním srovnání k 26. květnu posílila o téměř 25 procent. Po Velké Británii vyjde nejlevněji dovolená v oblíbených afrických destinacích Egyptě a Tunisku. K egyptské libře koruna ke stejnému datu meziročně zpevnila o téměř 18,4 procenta a vůči tuniskému dináru o více než 15,6 procenta,“ sdělil Právu analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Dodal, že propočty zohledňují pouze vývoj kurzu koruny a nezahrnují meziroční růst cen v dovolenkových destinacích.

V Chorvatsku, kam každoročně míří nejvíce Čechů, zlevnila posilující koruna nákupy zhruba o desetinu. Zatímco před rokem byl kurz koruny vůči chorvatské kuně 3,89 Kč/HRK, nyní se pohybuje kolem 3,5 Kč/HRK.

Nejmenší snížení nákladů na dovolenou pocítí čeští turisté při návštěvě Slovenska. "Kurz české koruny se vůči slovenské v meziročním srovnání téměř nezměnil, česká koruna meziročně posílila pouze o 2,75 procenta,“ dodává Tomáš Volf.

V exotických zemích je ještě levněji

Úsporu v zahraničních obchodech, kterou zařídila silná koruna, snižuje růst cen v jednotlivých zemích. Na druhou stranu, Češi mají ve srovnání s loňskem o něco vyšší příjmy. Za dovolenou mohou ušetřit ještě více, pokud se rozhodnou vydat se do vzdálenějších míst.

"Úspory v pěti nejoblíbenějších exotických destinacích dosahují minimálně jedné pětiny. Na Seychelách to je dokonce přes 41 procent – tolik přesně činí posílení koruny vůči rupii, která je tamním oficiálním platidlem,“ upozornil Volf.

Naopak cizinci si letos za dovolenou v Česku oproti loňsku připlatí. Z deseti národností nejvíce navštěvujících Českou republiku nejcitelněji zdražila dovolená turistům z Velké Británie, které následují Američané a Rusové. Posilující českou korunu nejméně pocítí Slováci.

Reklama

Výběr článků

Načítám