Hlavní obsah

Dodavatelé energií začali části klientů snižovat zálohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velcí dodavatelé energií, ČEZ, innogy a E.ON, začali od úterý ulehčovat některým lidem od vysokých plateb za plyn a elektřinu. Těm, kdo platí více, než je vládou stanovený strop, který začne platit od ledna, snižují úměrně zálohy. Jde o stovky tisíc lidí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zákaznické centrum skupiny ČEZ v Plzni

Článek

„Lidem to před Vánoci pomůže vyhnout se cenovému šoku. Mnohým od listopadu bez zastropování cen hrozil růst záloh až na několikanásobek,“ řekl v úterý Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Vládou schválený strop činí 6 Kč s DPH za kilowatthodinu (kWh) silové elektřiny a 3 Kč s daní u plynu. I s regulovanou částí ceny by měli lidé platit 7 až 9 korun za kWh elektřiny.

Jenomže celoroční zastropování začne platit až v lednu. Aby se pomohlo těm, kdo už teď platí vyšší ceny, než budou ty zastropované, nařídila vláda promítnout budoucí snížené ceny do záloh už od listopadu.

Tito zákazníci tedy budou hradit zálohy vyšší než ti, jimž by se měnila cena po lednu, neboť jejich zálohy zohledňují i výrazně vyšší cenu pro letošní listopad a prosinec, která ještě není zastropovaná.

„Zálohy jsou ale rozpočítané poměrně. Nehrozí proto, že by zákazníkovi najednou vznikal nedoplatek tím, že se jen sníží záloha na úroveň stropu, ale cena pro letošek ještě zůstane stejná,“ sdělil Právu zástupce jednoho z dodavatelů.

Nynější úprava se týká statisíců klientů s vyššími cenami, uvedly společnosti ČEZ a innogy, jež se v úterý ke snižování záloh přihlásily. Týká se to například lidí, kterým aktuálně končí fixace cen.

ČEZ během tohoto měsíce rozešle dotčeným zákazníkům nový rozpis záloh, v nichž už bude zohledněno vládní zastropování cen energií. „Cílem je rovnoměrnější rozložení plateb,“ sdělila firma.

ČEZ započítá stovkám tisíc zákazníků cenový strop na energie od listopadu

Ekonomika

Nové rozpisy záloh rozesílá také innogy. Celkově by podle mluvčího Pavla Grochála mělo jít asi o 300 000 zákazníků, přičemž jde o různé skupiny.

„Jde o zákazníky, kteří například uzavřeli smlouvy v průběhu posledních měsíců, končí jim fixace, nebo o ty, kdo mají smlouvy na dobu neurčitou,“ poznamenal Grochál. Většině klientů se podle něj jinak zálohy nezmění, protože mají zafixované nižší ceny pod cenovým stropem.

Zálohy začali nově podle cenového stropu rozpočítávat také další, kupříkladu E.ON.

„Aktuál­ně se zastropování cen týká zhruba 7000 našich klientů. Budeme jim posílat dopisy nebo e-maily a všechny podrobnosti zákazníci přehledně uvidí i v aplikaci Energie24,“ řekla mluvčí Martina Slavíková.

Jak už Právo informovalo, strop ve svém ceníku pro nové zákazníky zohledňuje také MND. U rozpisu záloh na elektřinu zohledňují innogy i další dodavatelé rovněž úsporný tarif pro domácnosti. Ten činí 2000 nebo 3500 Kč podle distribuční sazby, které lidé dostávají od října do konce roku.

Elektřina v Česku zdražila nejvíc z celé EU

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám