Hlavní obsah

Doba oddlužení se zkrátí na tři roky, rozhodli poslanci

Doba oddlužení se pro všechny zkrátí z pěti na tři roky. Nyní mají tříletou lhůtu pouze senioři a lidé ve druhém nebo třetím stupni invalidity. Rozhodli o tom ve středu poslanci, kteří schválili vládní novelu insolvenčního zákona. Proti zkrácení protestovaly například obce, ale i spolky, v nichž se sdružují věřitelé.

Foto: Robert Procházka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Změny vycházejí z evropské směrnice, která požaduje tříleté oddlužení jen pro podnikatele. Kabinet se v programu zavázal k tomu, že se bude vztahovat i na spotřebitele. „Evropská unie to po nás nechce – a tohle děláme aktivisticky nad rámec, abychom úplně stejnou možnost dali spotřebitelům, oddlužit se v rámci tří let, zaplatit třeba sedm procent dluhu, odejít a moci se zadlužovat znovu,“ kritizovala to Helena Válková (ANO).

„Bylo by velmi obtížné a opravdu nespravedlivé, jak odlišovat dobu oddlužení pro osoby samostatně výdělečně činné, a právě proto jsme se shodli i v tom programovém prohlášení vlády na funkčním tříletém oddlužení,“ hájila to místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Stát žene lidi do švarcsystému. Počet živnostníků skokově roste

Ekonomika

Na to, že výrazně klesne částka, kterou nakonec splatí dlužníci institucím, kterým dluží, poukazují i sdružení věřitelů nebo některé profesní svazy. „Již dříve stát zrušil hranici třiceti procent pro uspokojení pohledávek věřitelů. Novela tak v důsledku připraví o peníze nejen soukromé věřitele, ale i daňové poplatníky, protože věřiteli jsou také veřejné instituce,“ uvedla už dříve Hospodářská komora.

Zastánci ale změnu hájí s tím, že dostane lidi z dluhové pasti a věřitelé dostanou více, než kdyby lidé zůstali v dluzích a pracovali někde načerno. „V dnešním nastavení ale dlužníci leckdy nic nesplácí, vězí do konce života v dluhové pasti a pracují načerno, a to věřitelům, kteří se mnohdy k penězům nedostanou, nepomáhá. Vyhovuje to pouze půjčkovému byznysu. Dluhové pasti připravují stát o obrovské miliardy, které skončí v práci načerno, ačkoliv by měly jít na daních a odvodech do státní kasy,“ řekl Jakub Michálek (Piráti).

Nyní jsou možnosti oddlužení prakticky dvě. Základní předpokládá, že lidé uhradí za pět let aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud zaplatí méně, o jejich oddlužení na konci procesu rozhoduje soud. Ve druhé variantě musejí lidé uhradit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný režim. Novela zavádí tříletý proces oddlužení. Osvobození od placení zbývajících dluhů už nebude podmíněno splacením určité části pohledávek věřitelů, případy se budou posuzovat individuálně.

Insolvenční soudce s insolvenčním správcem samozřejmě budou moci prodloužit oddlužení nebo jej zcela zrušit, pokud dlužník nebude plnit podmínky oddlužení, případně pokud bude jasné, že mohl splatit více, ale některé příjmy třeba zatajil.

Prodej majetku může oddlužení prodloužit

Sněmovna na návrh ministra Pavla Blažka (ODS) rozšířila výčet podkladů, které budou mít insolvenční správci pro dohled nad tím, zda dlužník plní podmínky a povinnosti. Věřitelé mají mít v procesu oddlužení i na jeho konci delší, dvouměsíční lhůtu pro podání návrhu na jeho prodloužení nebo zrušení. Insolvenční soud by mohl prodloužit dobu oddlužení, pokud by zahrnovalo prodej majetkové podstaty, až o 1,5 roku.

Sněmovna podle dalšího z Blažkových návrhů sjednotila až na výjimky výši srážky ze mzdy v exekučním a insolvenčním řízení, pokud dlužník čelí nejméně čtyřem exekucím. Dlužníky by to mělo motivovat k tomu, aby na sebe insolvenční návrh podali.

Novelu musí ještě schválit senátoři a podepsat prezident.

Cena plynu pro evropský trh je blízko letošního maxima

Ekonomika

Výběr článků

Načítám