Hlavní obsah

Do uhelných regionů míří první miliardy na zásadní proměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři české kraje čeká v příštích letech výrazná proměna. Například v Trojanovicích na Novojičínsku vzniknou místo nevyužívaného dolu obchody, pivovar nebo školy. Na Sokolovsku se zase promění okolí bývalého uhelného lomu a na Ústecku postaví moderní dílny pro středoškoláky. První peníze na tyto a podobné záměry do jednotlivých míst míří již nyní.

Foto: Repro KK, Právo

Součástí stezky by měl být i okruh vedený na pilotech nad jezerem.

Článek

Zmíněné oblasti mají společné to, že v nich v minulosti dominovala těžba uhlí. Podobně jsou na tom i další obce v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Odklon od uhlí pro ně představuje rizika ztráty pracovních míst a dalšího odlivu talentovaných lidí. Právě proto do nich mají proudit peníze z evropského Fondu spravedlivé transformace, který je součástí takzvané Zelené dohody pro Evropu.

„Je potřeba srovnat startovní čáru,“ prohlásil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Cílem je podle něj podpořit projekty, které ve zmíněných krajích udrží nebo ještě lépe rozšíří počet pracovních míst, případně se postarají o rozvoj podnikání, kultury nebo výzkumu.

Zasaďte nový strom, nebo zaplaťte. Ministerstvo chystá změnu pravidel pro kácení ve městech

Ekonomika

První prostředky již stát odsouhlasil. Zatím schválil podporu ve výši 13,9 miliardy korun. Proplacených zatím bylo 1,1 miliardy. Celkem je v programu k dispozici 39,4 miliardy. Firmy nebo instituce zatím požádaly o necelých 31 miliard.

Zhruba třetina peněz, necelých 11 miliard, míří na projekty veřejného sektoru, tedy hlavně krajů a obcí. O takřka 10 miliard požádal akademický sektor, podobná suma připadá i na soukromé podniky. Neziskové organizace pak chtějí dotace za půl miliardy.

Vyřizování žádostí je v různém stádiu. Velkých, takzvaně strategických projektů, je ve všech třech krajích 31. Nejdále jsou s jejich schvalováním v Moravskoslezském kraji, kterému stát odsouhlasil už šest záměrů. Ústeckému kraji jeden, v Karlovarském zatím žádný schválený projekt není. Ministerstvo chce mít všechny žádosti odsouhlasené do poloviny letošního roku.

„Strategické projekty jsou často komplexem mnoha aktivit. Od tvrdě investičních až po výzkum a vývoj,“ nastínil důvod, proč věci běží rozdílným tempem Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. „Dali jsme na přelomu let 2021 a 2022 prostředky na finální projektovou přípravu. Ti, co této možnosti využili, tak jsou nyní nejdále,“ dodal.

Fond spravedlivé transformace má zatím zajištěné financování do roku 2027. O tom, co bude dál, nyní Česko jedná na evropské úrovni. Hladík na Radě EU při debatě vyzval ostatní ministry životního prostředí k tomu, aby pokračování fondu podpořili.

„Nechci to zakřiknout, ale myslím si, že dokážeme prosadit, aby se Spravedlivá transformace stala standardním programem,“ konstatoval Hladík.

Změnám klimatu navzdory. Uhelné elektrárny ve světě jsou na vzestupu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám