Hlavní obsah

Do Česka připutovaly z Polska od září tři tuny masa se salmonelou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil ve středu mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Foto: SVS

Ilustrační foto

Článek

Veterináři vypsali u tří příjemců nová mimořádná individuální veterinární opatření, podle nichž musí být u těchto firem před uvedením masa provedena kontrola na salmonelu. Nová opatření se týkají společností Maso uzeniny Písek, mrazírenský sklad Tosun a LM Maso.

„Od 18. dubna 2019 byla doposud opatření uplatněna vůči 34 subjektům. Z toho 28 mimořádných opatření bylo k dnešnímu dni již zrušeno, neboť dotyčný doložil příslušné krajské veterinární správě, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny,” uvedl Vorlíček.

Problémy s masem zveličujete, protože na nás nestačíte, míní polský ministr

Ekonomika

Veterináři informovali o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy, nyní vzhledem ke zlepšení situace vydali zprávu až po dvou a půl měsících. V dubnu se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Maso z nemocných krav putuje v Polsku na pulty, jen z něj odříznou hnijící kusy

Zahraniční

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.

Reklama

Související články

V polském kuřecím mase objevili salmonelu

V zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka objevila tuzemská Státní veterinární správa (SVS) bakterii salmonelu. Maso se dostalo hlavně do...

Výběr článků

Načítám