Hlavní obsah

Do Česka mířilo 6,7 tuny plesnivých fíků

Novinky, bož

Do Česka mířila zásilka, která obsahovala 6,66 tuny plesnivých sušených fíků původem z Turecka. Zásilku zadržela Státní zemědělská a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci se středočeskými celníky. O incidentu informovala SZPI v páteční tiskové zprávě.

Foto: SZPI

Inspekce se v tiskové zprávě pochlubila zásahem proti toxickým fíkům.

Článek

Inspektoři v posuzovaném vzorku našli aflatoxin B1 v množství 97,4 mikrogramu na kilogram, přičemž limit je pouze 6 mikrogramů na kilogram.

Překročen byl i limit maximálního celkového součtu množství aflatoxinů B1, B2, G1 a G2. Celkově těchto látek inspektoři naměřili 113 mikrogramů na kilogram, limit je 10 mikrogramů.

Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, což jsou škodlivé látky produkované plísněmi. Vznikají jako produkt metabolismu plísní a řadí se ke karcinogenním látkám.

Do Česka fíky vezla společnost Bohumil Kratochvíl - IBK Trade. Zásilku pro český trh odesílala turecká společnost sídlící v obci Malatya.

Potravinářská inspekce zakázala prodej fíků s toxickou látkou

Ekonomika

„Dovozci bylo uloženo opatření zajistit likvidaci předmětné zásilky pod celním dohledem nebo ji odeslat zpět mimo EU,“ uvedl mluvčí inspekce Radoslav Pospíšil.

„Inspekce vložila informaci o zjištění do evropského systému rychlého varování RASFF,“ dodal mluvčí.

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) slouží k oznamování o rizikových potravinách. Informace o těchto rizicích jsou díky systému jednoduše a rychle sdíleny mezi zeměmi evropské osmadvacítky a také Islandem, Norskem a Lichtenštejnskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám