Hlavní obsah

Čtyři z deseti kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů obsahují nebezpečné bakterie

Novinky, bož

Celkem 37 procent kopečkových a točených zmrzlin a 40 procent ledů do nápojů neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Inspekce o tom informovala v úterní tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle inspekce letošní kontroly ukázaly, že významná část provozovatelů „hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji” zmrzliny a ledu.

Ruku v ruce s tímto nedodržováním předepsaných postupů jde porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů.

Bakterie se našly ve 40 procentech ledů

Inspektoři v letošní sezoně dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů. Celkem 19 z nich, tedy zhruba 40 procent, nesplnilo limity.

Inspekce sledovala bakterii Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie a bakteriální kolonie. Podle SZPI provozovatelé podceňují hygienu při výrobě ledu a také dezinfekci výrobníků ledu.

Hygienické limity porušilo 49 ze 131 zmrzlin

U točených a kopečkových zmrzlin inspektoři letos hodnotili zatím 131 vzorků. Z nich se do hygienických limitů nevešlo 49, tedy zhruba 37 procent. „Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae,” uvedla inspekce.

V tomto případě vidí SZPI za nevyhovujícími výsledky nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin, případně kontaminované vstupní suroviny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám