Hlavní obsah

Dluhy domácností stouply na 328 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České domácnosti se v březnu zadlužily o dalších 7,3 miliardy korun, a celkem tak bankám dluží již 328,1 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB). Odborníci odhadují, že zadlužování domácností dále poroste.

Článek

V březnu se změnil trend českých rodin v ukládání peněz. Zatímco v předchozích měsících peníze do bank nosily, v březnu spíše vklady vybíraly. Množství peněz uložených na jednodenních vkladech kleslo o 478 miliónů korun, na vkladech se splatností se snížilo o 692 miliónů korun a na vkladech s výpovědní lhůtou o 438 miliónů.

Podniky se v březnu zadlužily o 8,39 miliard koruny, mají tak celkem úvěry za téměř 600 miliard korun.

Výhodné úročení

Odborníci tvrdí, že lidé se budou ještě nějakou domu zadlužovat. Nahrávají tomu podmínky na trhu, především rekordně nízké úrokové sazby. Vyplatí se tak půjčovat si nyní peníze, naopak ukládání peněz je méně výhodné.

ČNB navíc ve čtvrtek ještě snížila základní úrokovou míru na rekordně nízkou hodnotu 1,75 procenta, a tím dovolila bankám úroky ještě více snížit.

Většinu úvěrů si lidé berou na bydlení. To ekonomové chválí. Do částky 328 miliard korun je ještě nutné přičíst miliardy korun, které lidé dluží splátkovým společnostem. U nich si půjčují peníze většinou na pořízení spotřebičů pro domácnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám