Hlavní obsah

Dluh vůči družstvům a majitelům bytů se loni zdvojnásobil na 170 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluh vůči bytovým družstvům a společenstvím vlastníků jednotek (SVJ) se v roce 2022 navýšil na zhruba 170 milionů korun. Meziročně se téměř zdvojnásobil. Z částky je 53 procent dlouhodobě nevymahatelných, z dlužníků tvoří 13 procent trvalí neplatiči.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom v tiskové zprávě Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD), který analyzoval výkazy ze 554 tisíc bytů.

Podle předsedy svazu Jana Vysloužila jde o data jeho členů, celkové množství pohledávek i dlužníků vůči správcům bytových domů tak bude v Česku pravděpodobně vyšší.

„Z analýzy dat našich členů vyplývá, že se výše pohledávek, i těch nedobytných, oproti předešlému roku výrazně zvýšila hlavně u nájemníků družstevních bytů. Alarmující pak je, že 53 procent celkového dluhu se nedaří dlouhodobě vymoci,“ řekl Vysloužil.

Finanční poradna: Jaké jsou zákonné důvody pro výpověď z nájmu bytu

Finance

Další obyvatelé bytových domů tudíž podle něj často musí uhradit nedoplatky za energie či další služby z vlastních peněz, a sami se tak dostávají do finančních problémů.

Důvodem pro nárůst dlužníků je podle Vysloužila uvolnění procesu oddlužení, kdy lidé už nemají povinnost splatit ani 30 procent dluhu.

Zároveň bytová družstva nemají přednostní postavení při soudním vypořádání a při vícečetných exekucí dlužníka se na družstvo často nedostane řada. To potvrdil také předseda České advokátní komory Robert Němec.

„Zhoršení vymahatelnosti koreluje mimo jiné s postupným nárůstem vícečetných exekucí. Družstva jsou při rozdělování výtěžku až v poslední skupině věřitelů. SVJ mají omezené přednostní postavení do deseti procent výtěžku. Podíl uspokojené pohledávky tak závisí na hodnotě bytu,“ uvedl Němec.

Podle něj se s ohledem na opakované zvyšování nezabavitelné částky aktuálně výrazně propadla také vymahatelnost srážek ze mzdy.

Svaz českých a moravských bytových družstev je zájmovým sdružením bytových družstev a společenství vlastníků jednotek s působností v celé České republice.

V současnosti členové svazu vlastní či spravují přibližně 650 000 bytových a nebytových jednotek, což je 18 procent všech bytů v ČR.

Ceny nájmů opět šplhají nahoru. Kromě Brna

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám