Hlavní obsah

Ceny nájmů opět šplhají nahoru. Kromě Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nájmů opět pozvolna rostou. Výjimkou je jen Brno, kde však v nejlepších čtvrtích nejsou nájmy o moc nižší než v hlavním městě.

Foto: Petr Horník, Právo

Byt 3+1 v Brně

Článek

„Nájmy jsou na nových rekordech. V prvním čtvrtletí meziročně zdražily do deseti procent. Poptávka opatrně stoupá,“ shrnul Hendrik Meyer, šéf společnosti European Housing Services, do níž patří portál Bezrealitky.cz.

Na jednu nabídku volného bytu k nájmu reaguje až pětadvacet zájemců, nejvíce pak v hlavním městě.

„Překvapilo mě, kolik zájemců zareagovalo. Hlavně mladí lidé a nejvíce z Ukrajiny, Běloruska i Ruska. Češi se začali ozývat až čtyři dny po prvních prohlídkách, a to už jsem vybíral mezi třemi zájemci. Rozhodla větší vratná kauce,“ potvrdil Právu pronajímatel dvoupokojového bytu na Praze 6.

Nájemné zdražuje vysoká poptávka

Finance

Praha: metr za 338 Kč

V Praze se metr čtvereční nájemní plochy podle Bezrealitky.cz nabízí v průměru za 338 korun. Ještě loni v létě to přitom bylo za 300 Kč a v prvním čtvrtletí roku 2021 se metr čtvereční pronajímal „jen“ za 260 korun.

V případě nabídek na Sreality.cz jsou ceny spíše vyšší, protože zde se inzeruje více bytů ve vyšším standardu a v dražších lokalitách a také nové jednotky.

„Rovněž nájmy ve Středočeském kraji se poprvé dostaly celkově na 240 korun za metr čtvereční,“ doplnil Meyer.

Na začátku roku 2021 se přitom na serveru Bezrealitky.cz pohybovaly kolem 210 korun za metr.

Naopak aktuálně o něco klesla průměrná cena nájmu v Brně, a to na 272 korun za metr čtvereční. V delším pohledu se však jedná spíše o stagnaci ceny.

Nájmy jsou na nových rekordech. Poptávka opatrně stoupá
Hendrik Meyer, EHS

Na začátku loňského roku se totiž zdejší nájemní byty na Bezrealitky.cz nabízely v průměru za 258 korun za metr čtvereční a podle analýzy společnosti Imperia byty v lepším stavu a lokalitách za 310 korun za metr čtvereční.

„V prvním letošním čtvrtletí bylo v Brně nejvíce bytů k nájmu o dispozici 1+kk s průměrným nájmem 12 546 Kč a průměrnou výměrou přes 33 metrů čtverečních. Jednotky 2+kk kolem 55 metrů se nabízejí v průměru za 17 261 Kč měsíčně,“ řekl Právu šéf společnosti Trikaya Dalibor Lamka.

Byt 2+1 v Praze za dvacet tisíc

Nejvyšší nájemné, a to již přes 400 korun za metr, bylo v městských částech Brno-Líšeň a Brno-střed.

Naopak nejnižší – za méně než 300 korun za metr – bylo v městských částech Medlánky, Komín, Jundrov, Bystrc a Ivanovice. Jinde ale nájmy podobně jako v Praze stouply.

Například ve Zlínském kraji se podle EHS zvýšily z průměrných 170 korun zkraje roku 2021 na více než 200 korun v letošním prvním čtvrtletí.

Průměrný nájem za metr čtverečníZdroj: European Housing Services
Praha338 Kč
Středočeský kraj240 Kč
Jihočeský kraj205 Kč
Plzeňský kraj212 Kč
Karlovarský kraj175 Kč
Ústecký kraj169 Kč
Liberecký kraj203 Kč
Královéhradecký kraj215 Kč
Pardubický kraj206 Kč
Olomoucký kraj197 Kč
Jihomoravský kraj272 Kč
Zlínský kraj215 Kč
Kraj Vysočina193 Kč
Moravskoslezský kraj179 Kč

Jen na Sreality.cz je v Praze volných k pronájmu více než 4300 bytů všech kategorií, ve Středočeském kraji přes 800, v Plzni 300, v Písku 50, v Českých Budějovicích 180 a podobně.

V Ostravě-Hrabůvce se nabízí 2+1 za 8500 korun v čistém nájmu. Menší, čtyřicetimetrový dva plus jedna v Porubě je ale už za 12 tisíc.

Nezařízený dvoupokojový byt v Brně-Černém Poli s balkonem je na Sreality.cz za 13 500 korun měsíčně. Nově rekonstruovaná jednotka 47 m2 ve čtvrti Štýřice na Renneské třídě vyjde už na 16 tisíc korun měsíčně.

To 44 metrů čtverečních na pražském Smíchově v Holečkově ulici stojí 15 tisíc korun měsíčně a větší nezařízené 2+kk v Jeremenkově v Podolí 22 tisíc korun měsíčně.

Když se k cenám připočítají zálohy na energie a poplatky v domě, tak zjednodušeně řečeno na dva plus jedna v Praze a Brně v dobré lokalitě potřebuje nájemník zhruba kolem dvaceti tisíc korun měsíčně.

Obvykle se platí dvě kauce plus provize realitce, takže do startu v bytě s dispozicí 2+1 potřebuje nájemník alespoň šedesát tisíc korun.

I na nájemné dopadá vysoká inflace. Jaká jsou pravidla pro jeho zvýšení?

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám