Hlavní obsah

Dluh Čechů přesáhl dva biliony korun, uvedla ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dluhy českých domácností přesáhly dva biliony korun. Za říjen stouply o 17 miliard korun, proti loňskému říjnu vzrostly o 172,3 miliardy korun. Zadlužení firem vzrostlo na 1,22 bilionu korun. Oproti konci září bylo vyšší o 19,8 miliardy korun a meziročně o 40,2 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dluhy domácností byly ke konci října 2,014 bilionu korun. Rostou od února 2016. Nad bilion korun se poprvé dostaly v červnu 2010, úroveň 1,5 bilionu převýšily v září 2017.

Tři čtvrtiny dluhů domácností připadají na úvěry na bydlení. Ke konci října meziročně vzrostly zhruba o 11 procent na 1,57 bilionu korun. Objem spotřebitelských úvěrů se zvýšil meziročně zhruba o pět procent na téměř 278 miliard korun. Proti konci září byly úvěry na bydlení i spotřebitelské úvěry vyšší o necelé procento.

Zadlužení firem, na rozdíl od zadlužení domácností, kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatních měsících klesalo. Letos zadlužení firem zatím téměř každý měsíc rostlo, pokles nastal pouze v červnu.

Dluh Čechů vzrostl na téměř 3 biliony korun. Zejména kvůli úvěrům na bydlení

Ekonomika

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám