Hlavní obsah

Akcie ČEZ se po hospodářských výsledcích propadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie energetické skupiny ČEZ se ve čtvrtek propadly téměř o pět procent. Stalo se tak poté, co společnost ráno oznámila hospodářské výsledky za loňský rok. Čistý zisk podniku, v němž má 70procentní podíl stát, meziročně klesl o 63 procent, přesto se stále jednalo o druhý nejlepší výsledek za posledních deset let. Podle analytika investiční platformy XTB Tomáše Cverny je hlavním důvodem poklesu akcií negativní výhled čistého zisku v tomto roce.

Článek

Ve čtvrtek kolem 13:30 akcie ČEZ na pražské burze ztrácely oproti předchozímu dni 4,6 procenta. Jedna akcie tak stála 849 korun. Od začátku roku pak akcie odepsaly už více než 11 procent.

Trh si podle Cverny z hospodářských výsledků negativně přebral výhled čistého zisku za tento rok. Ten totiž bude stejně jako v případě loňského roku zatížen mimořádnou daní, tzv. windfall tax, přičemž firma počítá s tím, že odvede zhruba stejnou částku.

Mimořádné zdanění vyšlo ČEZ na 40 miliard. „Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby dosáhly 10 miliard korun, daň z neočekávaných zisků 30 miliard,“ uvedl člen představenstva Martin Novák.

Zisk ČEZ propadl o 63 procent

Ekonomika

Nabízí se ale také další vysvětlení, proč akcie na burze oslabily. „Do jisté míry může hrát roli očekávání dividendy, která by dle managementu měla činit 39 až 52 Kč na akcii. Myslím si, že stejně jako loni podá ministerstvo financí protinávrh na vyplacení celého čistého zisku, tedy 64 Kč na akcii. Pokud se tento scénář naplní, akcie na něj budou reagovat až v době oznámení,“ uvedl Cverna.

Ačkoliv cena elektřiny na burze loni oproti rekordnímu roku 2022 výrazně klesla, tak podle ředitele Daniela Beneše ČEZ splnil stanovené finanční cíle, a to především díky stabilní výrobě jaderných elektráren.

Nicméně akcionáři ČEZ zažívali lepší časy. Aktuální cena akcií je daleko od úrovně přesahující 1200 Kč z května loňského roku. Minoritní akcionáři se bouří proti vládě, jejíž představitelé podle nich vypouštějí v posledních letech informace, které akcie poškozují. Není totiž jisté, zda a za jakých podmínek stát jejich akcie ČEZ vykoupí.

Minoritní akcionáři ČEZ se sdružili na svou obranu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám