Hlavní obsah

Díky dolarovému menu rostly společnosti McDonald‘s tržby

Novinky, Michala Moravcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost McDonald‘s ve středu zveřejnila své hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. Investory příjemně překvapily rostoucí tržby v USA, které se dokázaly po šokujícím propadu z loňského léta opět zvednout.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Z globálního hlediska si nejlépe v prodeji hamburgerů vedly Spojené státy americké, kde tržby za říjen, listopad a prosinec roku 2012 vzrostly o 0,3 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2011. Evropskou dluhovou krizi pocítil i největší prodejce rychlého občerstvení na světě, když jeho tržby na starém kontinentu klesly o 0,6 procenta. V oblasti Asie, Pacifiku, Středního východu a Afriky byl pokles prodejů ve čtvrtém kvartále ještě výraznější, a to až o 1,7 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2011.

Zisky a příjmy společnosti McDonald's v posledním čtvrtletí 2012

Celkový zisk společnosti dosáhl v posledním kvartále roku 2012 hodnoty 1,4 miliard dolarů (USD) neboli 1,33 dolaru na akcii. Pro srovnání ve stejném období předchozího roku dosáhla restaurační síť zisk o 0,2 miliardy nižší.

Síť si v ročním srovnání polepšil i v tržbách. Ty v meziročním srovnání porostly o 0,13 mld. dolarů a za poslední tři měsíce loňského roku dosáhly celkové hodnoty 6,95 miliard dolarů. Celkový nárůst tržeb byl podpořen hlavně vyšší poptávkou po tzv. dolarovém menu, v České republice známém jako „fajnovky za pár kaček“. S touto koncepcí nabídky přišla společnost McDonald‘s na globální trh, aby obstála v silném konkurenčním boji.

V roce 2013 plánuje síť otevřít přibližně 1500 nových restaurací po celém světě. Stěžejní v roce 2013 bude, udržet si úroveň tržeb, které loni v létě zaznamenaly pokles poprvé od roku 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám