Hlavní obsah

Datovou schránku stále ignorují statisíce podnikatelů a živnostníků. Koledují si o problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do datové schránky, které mají od počátku minulého roku povinně zřízeny firmy, podnikatelé a živnostníci či různé spolky, se doposud nepřihlásily statisíce z nich. Může to pro ně znamenat vážné komplikace na úřadech, ale dokonce i hrozbu exekucí.

Foto: Profimedia.cz

Do datové schránky se lze dostat nejen přes počítač, ale i přes mobilní telefon.

Článek

„Obeslali jsme zhruba dva miliony subjektů, předali jsme jim přístupové údaje. Z toho přibližně 450 tisíc uživatelů se do povinné datové schránky ještě nepřihlásilo,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Do schránek tak mohly dorazit důležité dokumenty třeba od úřadu, ale majitelé o tom nevědí a hrozí, že propásnou termíny. „Mohou přijít třeba výzvy ohledně nedoplatku na daních či na sociálním pojištění, ale i informace od dalších úřadů,“ řekla Novinkám Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Může to dojít až tak daleko, že se podnikatelé ocitnou v exekuci. Úřady včetně exekutorů totiž smějí posílat různé výzvy jen datovou schránkou a po deseti dnech je považovat za doručené. Lidé pak přijdou o možnost odvolání.

Anketa

Máte datovou schránku?
Mám a využívám ji
42,6 %
Nemám
18,7 %
Mám ji, ale nechodím tam
33,9 %
Nevím
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 658 čtenářů.

U datové schránky přitom lze nastavit si upozornění na novou doručenou zprávu přes e-mail i SMS. Spousta lidí o tom ale neví. Část z nich není dostatečně zběhlá v elektronické komunikaci. „Když se povinnost zaváděla, byli proti ní především seniorní podnikatelé a někteří řemeslníci,“ dodala Svobodová.

Důvodem vysokého počtu mohou být i nesprávně ukončené živnosti. Řada lidí má navíc datových schránek několik.

Tisíce lidí přijdou o dávky na bydlení

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám