Hlavní obsah

V neděli čeká vládu zásadní jednání o úsporách

Novinky, Jiří Vavroň
PRAHA

V neděli čeká vládní experty další kolo jednání o reformě veřejných financí. Pokud nebude reforma přijata, rezignuji, nechal se v týdnu slyšet ministr financí Bohuslav Sobotka. V tuto chvíli žádnou rezignací nevyhrožuji, naopak mým hlavním úkolem je dovést ke zdárnému konci víkendová jednání o konkrétních opatřeních reformy, řekl ministr Právu.

Foto: Táňa Pikartová

Trutnovské Muzeum Podkrkonoší nabízí výstavy poučné i zábavné.

Článek

Otázka odstoupení by byla aktuální v případě, že by se reformní kroky nepodařilo vládě zrealizovat, dodal ministr. Reagoval tak na spekulace, které se objevily v tisku na základě jeho besedy se studenty Masarykovy univerzity v Brně, že pokud neuspěje při prosazování reformy veřejných financí, je možné se jej ptát na rezignaci.

"Všechny koaliční strany se dohodly minulou neděli v Kolodějích na základním cíli reformy, kterým je snižování schodků veřejných rozpočtů a stanovili i rozpočtový cíl,kterým je snížení letošního schodku veřejných financí 6,1 procenta v e vztahu k hrubému domácímu produktu na 4 procenta v roce 2006.

Teď probíhá intenzívní odborná diskuse o podrobnostech. Zabývám se dokončením reformy a předložením státního rozpočtu na příští rok s nižším schodkem než bude ten letošní," dodal ministr. Schodek státního rozpočtu by letos mohl dosáhnout až 129 miliard.

Koalice chce reformu dotáhnout

"Koalice pod mým vedením společně připravuje podrobné kroky reformy, atmosféra v koalici je dobrá," potvrdil Sobotkova slova Právu předseda vlády Vladimír Špidla. Koalice je podle Špidly odhodlána reformu dotáhnout dokonce. Samozřejmě, řekl premiér, kdyby se nepodařilo reformu prosadit se všemi následnými dopady do ekonomiky, byla by legitimní otázka existence celé vlády.

Reforma veřejných financí dostává i podle představitelů dalších koaličních stran jasnou a obecně přijatelnou strategii. S dosavadním vývoje diskuse jsem spokojen řekl o koaličním jednáních minulou neděli nejen Sobotka, ale například i Ivan Pilip, který zastupuje na jednáních US-DEU.

Diskuse v neděli bude bouřlivá

Koaliční partnery tuto neděli čeká zásadní debata o daňové reformě a škrtech v sociálních dávkách. Na sociálních dávkách je podle Sobotky možné uspořit během tří let až 13 miliard.

Sobotka toho chce dosáhnout např. zrušením pohřebného, sociálního příplatku a příspěvku na dopravu a snížením koeficientu pro výpočet sociálních dávek Celkem 1,5 miliardy úspor by mohlo přinést poskytování rodičovského příspěvku na dítě místo dosavadních čtyř pouze tři roky. Nárok na přídavek na dítě by měly jen chudší rodiny. Vyplácení některých dávek by měly převzít obce - například příspěvek na bydlení.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach však poukazuje na to, že takováto omezení jsou politicky ožehavá a přenesení vyplácení některých dávek na obce by zase mohla vést k propadu jejich rozpočtů. Rovněž tempo škrtů v sociální oblasti by mělo být podle Škromacha pomalejší.

Eventuální rozpory mezi sociálně demokratickými ministry by mělo vyjasnit i sobotní jednání vedení ČSSD "Jde o politické dohody, které je třeba podpořit. Funkcionáři a členové strany musí být přesvědčeni, že postup vlády je správný," řekl místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Na škrty není jednotný názor

Panuje shoda v tom, že se sníží daně z příjmů právnických osob na 28 procent a následně až na 25 procent za předpokladu, že se zvýší základ pro výpočet daně tak, aby se daňový výnos pro státní rozpočet příliš nesnížil. Unionisté však navrhují pokles sazby až na 20 procent jako na Slovensku s cílem zabránit odchodům firem z České republiky.

Shoda panuje i ve zvýšení spotřební daně u cigaret a alkoholu. Rozpory však přetrvávají v tom, o kolik se má zvýšit snížená pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, která mimo jiné určuje ceny potravin a o kolik se má snížit základní, 22procentí sazba, kterou platíme za ostatní výrobky a služby.

Sobotka bude prosazovat i změny v nemocenské. Navrhuje například, aby se nemocenská vyplácená v prvních třech dnech nemoci od příštího roku snížila o polovinu. Nemocenská by se navíc v příštích třech letech nevalorizovala. Od 1. ledna 2005 by pak měly začít platit další změny, podle nichž by nemocenskou prvních 14 dní nemoci pracovníka platil místo státu zaměstnavatel. Ten by pak na oplátku státu méně odváděl na pojistném.

Krach jednání se nepředpokládá

Ministerstvo financí navrhuje zavedení minimální daně pro živnostníky. Ta by měla odpovídat dani z poloviny průměrné mzdy v ekonomice. Navrhované opatření má zabránit daňovým únikům; protože zhruba 330 000 živnostníků podle MF neplatí žádnou daň z příjmu. Osoby samostatně výdělečně činné by měly také státu více odvádět na sociálním pojistném.

Sociální demokracie bude prosazovat zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen. S tím souhlasí odbory,které již daly najevo, že pokud nebude reforma vedle škrtů také zajištovat vyšší příjmy a opatření proti daňovým únikům, tak ji nepodpoří. Krach jednání však nikdo nepředpokládá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám