Hlavní obsah

Další peníze od státu pro OKD? Sobotka je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí žádný důvod pro rozšíření státní podpory pro černouhelnou společnost OKD. Předseda vlády to uvedl po úterní bilanční schůzce s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Stát už poskytl firmě půjčku ve výši 700 miliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

"Podpora byla a je dostatečná. V tuto chvíli musí jednat orgány OKD, které jsou odpovědné. To znamená management a věřitelský výbor," řekl Sobotka.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský v pondělí uvedl, že firma předloží v prosinci státu konkrétní požadavky na spolufinancování. [celá zpráva]

Mládek v úterý řekl, že při pondělním jednání v Ostravě vedení Moravskoslezského kraje ani vedení OKD žádný požadavek na dodatečné peníze nevzneslo.

Chystají útlum Dolu Paskov

Podle mluvčího OKD firma nyní intenzivně pracuje na první fázi restrukturalizace OKD, která řeší maximální těžbu v karvinské části těžebního revíru. "S tímto cílem je spojen i nový model útlumu Dolu Paskov, a to snaha o maximální převod zaměstnanců z této lokality do karvinské části.

Ztrátový Důl Paskov by firma chtěla co nejdříve zavřít. Chybí jí ale peníze, které by musela vyplatit propuštěným horníkům. Nyní v Paskově pracuje zhruba 1600 kmenových zaměstnanců OKD. Pokud by firma většinu z nich převedla jinam, bez práce by podle odborářů zůstalo okolo 700 lidí.

Firma OKD je od května v úpadku. Věřitelé v srpnu schválili její reorganizaci, původní termín pro předložení reorganizačního plánu má vypršet 12. prosince, společnost chce ale termín o tři měsíce posunout. V OKD se dál těží uhlí, i s dodavatelskými firmami tam pracuje okolo 12 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Uhlí raketově zdražuje, mohlo by to pomoci OKD

Ceny uhlí v Evropě stouply od začátku roku téměř o 70 procent, ještě rychleji rostou světové ceny koksovatelného uhlí. Podle ekonomů by růst cen uhlí mohl...

Arca Capital podala kvůli OKD trestní oznámení

Společnost Arca Capital Bohemia, patřící do skupiny Arca Capital finančníka Pavola Krúpy, podala v kauze těžební společnosti OKD trestní oznámení. Obává se, že...

Výběr článků

Načítám