Hlavní obsah

ČSSD předloží novelu na zachování nižší daně u potravin

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie v úterý předloží Poslanecké sněmovně novelu, která má zachovat sníženou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin na úrovni pět procent. ČSSD tak reaguje na vládní návrh, který v reformě veřejných financí počítá se zvýšením DPH u potravin od ledna z pěti na devět procent. Uvedl to v neděli v Otázkách Václava Moravce šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Článek

Sociální demokraté podle něj důkladně studovali dopady, které by znamenalo nenavýšení DPH u potravin od ledna 2008. Dohodli se podle něj na tom, že to lze vykompenzovat ponecháním daní z příjmu u právnických osob na 24 procentech.

Hašek připustil, že pro novelu zatím nemají vyjednanou podporu a zatím nejednali ani s exposlanci ČSSD Milošem Melčákem a Michalem Pohankou.

"Nedémonizujme roli těchto dvou přeběhlíků, klíč k přijetí novely může držet jakýkoli z koaličních poslanců," uvedl Hašek s tím, že podporu pro novelu budou hledat až do chvíle hlasování ve Sněmovně.

Rozkládáte reformu, kritizuje ODS

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) je tento krok antireformní a rozkládá komplexní pravidla, která byla přijata ve prospěch ozdravění veřejných financí.

Gandalovič také kritizoval populistický přístup ČSSD. Sociální demokraté podle něj prý sami nevěří tomu, že reforma bude mít tak negativní dopady na obyvatele, jak její lídři tvrdí.

"Například u ceny rohlíku se zvýšení DPH z pěti na devět procent projeví nárůstem asi o osm haléřů," uvedl Gandalovič.

Prezident Agrární komory Jan Veleba odhaduje, že ceny vepřového by mohly výrazně vzrůst v pololetí příštího roku. Chovatelé totiž vzhledem k růstu nákladů a poklesu farmářských cen prasat omezují produkci, což se podle Veleby může projevit na pultech zhruba za půl roku.

Rodiny si připlatí stokoruny

Zdražování potravin, které je v poslední době čím dál více patrné, bude podle odborníků pokračovat. Podle odhadů některých analytiků si tak může v příštím roce čtyřčlenná rodina za jídlo připlatit v meziročním srovnání několik stovek korun měsíčně.

Ceny táhne podle mlékařů vzhůru převis poptávky na mezinárodním trhu. V některých zemích, které byly významnými vývozci, produkce poklesla, a naproti tomu třeba v Číně a Indii poptávka roste.

Podle některých odhadů může cena litru polotučného mléka během posledního čtvrtletí roku dále vzrůst ke 20 korunám proti nynějším zhruba 16 až 17 Kč a máslo se může v průměru pohybovat kolem 40 korun proti nynějším 35 Kč za 250 gramů.

Až o čtvrtinu chtějí zvýšit ceny pekaři, a to kvůli prudkému zdražení obilí a mouky, ale i dalších vstupů. Cenový růst se nevyhýbá ani masu. Již během roku postupně zdražila kuřata a kilogram přijde nyní na 60 korun proti 45 korunám na konci loňska.

Reklama

Související články

Rodiny zaplatí o stovky korun více za potraviny

Zdražování potravin, které je v poslední době čím dál více patrné, bude pokračovat. Vedle mlékárenských výrobků porostou i ceny pečiva, drůbežího či vepřového...

Výběr článků

Načítám