Hlavní obsah

ČSOB dostala od ČNB pokutu 1,5 milionu kvůli odmítání výměny bankovek

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Československá obchodní banka (ČSOB) dostala od České národní banky pokutu (ČNB) 1,5 milionu korun za to, v letech 2018 a 2019 nevyměnila poškozené bankovky. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu. ČSOB na v reakci uvedla, že pokutu ve stanoveném termínu uhradí. Skupina ČSOB za půl roku vygenerovala zisk 3,5 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pobočka ČSOB

Článek

ČNB v rozhodnutí uvedla, že má za prokázané, že celkově v 51 ze 153 případů ČSOB nevyměnila běžně poškozené bankovky. Tím tak banka nesplnila svoji povinnost podle zákona o oběhu bankovek a mincí.

„Tímto se účastník řízení nesporně dopustil přestupku podle zákona o oběhu bankovek a mincí,” uvedla centrální banka.

Zároveň ČNB zjistila, že banka nezajistila u některých pracovníků, aby byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování.

Zloděj přelstil prodavačku při výměně bankovek

Krimi

ČSOB patří mezi největší tuzemské banky. Sto procent akcií vlastní belgická finanční společnost KBC Group. Skupině ČSOB v pololetí klesl čistý zisk v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy korun.

Kromě vlastní Československé obchodní banky, která patří k největším českým bankám podle počtu klientů i bilanční sumy, jsou součástí skupiny ČSOB ještě Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost nebo Patria.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám