Hlavní obsah

ČSA uvažují o koupi konkurenčního Travel Service

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie (ČSA) údajně opět zvažují koupit konkurenční společnost, která se specializuje na charterové lety, Travel Service. Ani jedna firma informaci nepotvrdila, antimonopolní úřad však už má na stole žádost, která chce předběžné posouzení dopadu spojení obou firem.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

"Jsou to spekulace, nebudeme to vůbec komentovat," řekla Novinkám mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Informaci odmítla komentovat i ředitelka komunikace ČSA Dana Dvořáková, potvrdila jen, že společnost má stále zájem na rozšíření svých aktivit na charterovém trhu.

České aerolinie se společnost pokoušely koupit už dvakrát. Naposled loni v únoru. Travel Service ale tehdy odmítl daňovou a právní kontrolu a transakce tak padla. Pokud nyní dopravce prověrku umožní a ČSA opravdu budou mít zájem, stanoví na jejím základě cenu transakce. Ta bude zřejmě v řádu stovek miliónů korun.

O žádosti, kterou má na stole antimoniopolní úřad, informoval v pondělí týdeník Euro. Povolení je v tomto případě nezbytné, protože obě firmy by spojením získaly 90 procent charterové dopravy v ČR. Sám Travel Service má nyní asi poloviční podíl. V roce 2004 přepravil 940 tisíc pasažérů, především klienty cestovních kanceláří, ČSA měly na charterových letech 340 tisích přepravených cestujících.

Travel Service je největším charterovým dopravcem v zemi a tržbami kolem pěti miliard korun. V současnosti provozuje deset letadel, některá létají v dceřiných společnostech v zahraničí, společnost provozuje i nízkonákladovou Smart Wings.

Reklama

Výběr článků

Načítám