Hlavní obsah

ČSA se zlepšují, ztrátu v pololetí snížily o 77 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) na své tiskové konferenci oznámila, že za první pololetí přepravila na palubách svých letadel téměř 2,5 miliónu cestujících a zároveň snížila provozní náklady. Díky tomu se meziročně snížila ztráta podniku o 77 procent na 175 miliónů korun.

Článek

Ovšem ani to není konečné slovo firmy, jejíž největší zisky jsou v dobách dovolených, tedy přes léto. Za sedm měsíců vykázaly aerolinie zisk 182 miliónů, neboť v červenci firma vydělala 357 miliónů.

Na tržbách se v pololetí nejvíce podílela pravidelná osobní přeprava s výnosy přes osm miliard; meziročně o 2,3 procenta více. Tržby z nepravidelných letů, tzv. charterů, se zvýšily o 9,3 procenta na téměř 1,2 miliardy, oznámil to na tiskové konferenci prezident firmy Radomír Lašák. Provozní náklady se snížily o dvě procenta na 11,2 miliardy korun. Firma za pololetí přepravila 2 486 000 cestujících, což je meziročně o 1,1 procenta více.

Dálkové lety budou

Otazník dosud visel nad osudem dálkových linek ČSA. Ty létají především do USA a Kanady; klienty cestovních kanceláří vozí firma i na Kubu, do Venezuely nebo Dominikánské republiky. Na základě pololetních výsledků se společnost rozhodla dálkovou flotilu zachovat a uvažuje i o její obnově.

Vedle modernizace současných strojů Airbus A310 přichází v úvahu nákup letadel Boeing 767 nebo Airbus A330, což jsou typy, které ČSA dosud ve flotile nemají. Nákup se však uskuteční pouze v případě, že budou na trhu cenově dostupná letadla s vhodným vybavením, uvedla společnost.

Největším akcionářem aerolinií je stát, který kontroluje přes 91 procent akcií. Firmu, která nyní prochází restrukturalizací, do budoucna čeká privatizace. "Spojení s nějakým silným strategickým partnerem ČSA nemine, není to tak velká společnost, že by měla šanci přežít sama," řekl již dříve ministr dopravy Aleš Řebíček.

Reklama

Související články

ČSA stáhly ztrátu o miliardu

České aerolinie prožívají finanční zmrtvýchvstání. Zatímco ještě jim hrozil téměř finanční kolaps, letos možná dosáhnou zisku. Za první čtvrtletí sice vykázaly...

ČSA jsou nejdochvilnější evropské aerolinky

České aerolinie se v prvním pololetí dostaly na špici evropského žebříčku v dochvilnosti letů. Oznámila to ve středu mluvčí firmy Daniela Hupáková. Žebříček...

Flotilu ČSA omladí osm nových airbusů

České aerolinie si objednaly osm nových letadel typu Airbus A319 na střední tratě. Letadla, která ve flotile nahradí starší letadla Boeing 737, firma převezme...

Výběr článků

Načítám