Hlavní obsah

Credit Suisse se snaží uklidnit investory, odkoupila zpět miliardový dluh

Švýcarská banka Credit Suisse v pátek oznámila, že odkoupí zpět až tři miliardy švýcarských franků (75,8 miliardy Kč) dluhu. Informovala o tom agentura Reuters. Banka se tímto krokem snaží uklidnit investory a ukázat jim, že má kupní sílu. V posledních dnech totiž kolují zvěsti o tom, že její budoucnost je nejistá.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Pohled na sídlo Credit Suisse v Curychu.

Článek

Snížením dluhové zátěže se Credit Suisse snaží navrátit důvěru investorů a posílit své akcie, které od začátku roku výrazně klesly a odepsaly přes 50 procent.

Banka uvedla, že odkoupení dluhu „jí umožní využít tržních podmínek k odkoupení dluhu za atraktivní ceny“. Na jejích akciích se to projevilo pozitivně, v pátek kolem 11:30 SELČ si na švýcarské burze připisovaly 5,7 procenta.

„Je to oportunistický krok, jak využít tržních podmínek, což může být pro některé investory uklidňující,“ okomentoval pro Reuters rozhodnutí banky analytik Vontobel Andreas Venditti.

Generální ředitel Credit Suisse Ulrich Körner se už o víkendu snažil uklidnit zaměstnance i finanční trhy a ujišťoval je o tom, že jedna z největších evropských bank má solidní likviditu a kapitál. Připustil však, že banka před zahájením nového plánu restrukturalizace čelí kritickému okamžiku. Banka chce plán oznámit 27. října.

Akcie Credit Suisse prudce klesají, letos už ztratily rekordních 60 procent

Ekonomika

Körner svým vyjádřením reagoval na cenu pojištění proti úpadku banky, která se minulý týden začala výrazně zvyšovat. Cena takzvaných úvěrových swapů, od kterých se odvíjejí náklady na pojištění proti úpadku, se minulý týden zvýšila o 15 procent, a byla tak nejvyšší od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize.

Zdroje agentury Bloomberg uvedly, že někteří klienti banky tato data využívají k tomu, aby kladli otázky, vyjednali si příznivější ceny anebo využili služeb konkurence. Banka se k těmto informacím nevyjádřila.

Ratingová agentura Moody's očekává, že ztráty Credit Suisse do konce roku vzrostou na tři miliardy dolarů (75 miliard Kč), což potenciálně sníží její základní kapitál pod klíčovou 13procentní úroveň, řekl ve čtvrtek agentuře Reuters hlavní analytik Moody's.

Banka mezitím pracuje na možném prodeji některých aktiv a podniků ve snaze vrátit se k ziskovosti. K prodeji například nabídne svůj slavný hotel Savoy v Curychu, což by jí podle švýcarských médií mohlo vynést kolem 400 milionů franků (10,1 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám