Hlavní obsah

ČR čelí v Londýně arbitráži o 40 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V britské metropoli Londýně začala v pátek první slyšení arbitráže, v níž japonská investiční banka Nomura žádá po ČR 40 miliard korun za to, že stát neochránil její investici v Investiční a poštovní bance (IPB).

Článek

Banka se v roce 2000 dostala do problémů a stát na ni uvalil nucenou správu, za několik týdnů ji prodal Československé obchodní bance (ČSOB). Nomura žaluje stát proto, že neočistil IPB od špatných úvěrů, zatímco u ostatních bank to udělal. Nomura držela v IPB menšinový, 46procentní podíl.

Nomura tvrdí, že podmínky prodeje byly šity přímo na míru bance, stát naopak tvrdí, že prodej banky byl jediný možný krok, který mohl zabránit jejímu úplnému pádu.

Arbitři v Londýně nejprve rozhodnou, zda je řízení proti ČR oprávněné, tedy zda stát opravdu investici Nomury poškodil. Pokud arbitrážní soud uzná, že ano, bude se teprve mluvit o tom, kolik stát japonské společnosti zaplatí.

Další spor je o 263 miliard

Spor u londýnského arbitrážního soudu není jediný mezi Českem a Nomurou. ČR žaluje Nomuru kvůli porušení smluvních závazků v kauze IPB o 263 miliard korun v Curychu. Nomura podle ministerstva financí porušila privatizační smlouvy o prodeji akcií IPB z roku 1998. Banku přivedla ke krachu a výrazně tím ohrozila ekonomiku státu.

Curyšský arbitrážní soud už v září 2004 rozhodl, že žaloba ČR je oprávněná, to ale automaticky neznamená, že ČR ve sporu zvítězí.

Reklama

Související články

MF: jednání s Nomurou ještě do konce roku

Ještě do konce roku by měla proběhnout schůzka zástupců japonské Nomury a českého státu v rámci jednání o mimosoudním vyřešení sporu o investici Nomury...

Výběr článků

Načítám