Hlavní obsah

Arbitráž:Nomura má zaplatit za České pivo akciemi IPB

Novinky, Martina Martinovičová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouho očekávaný verdikt ve sporu Nomura a ČSOB o společnost České pivo tedy pivovary Plzeňský Prazdroj a Radegast, je na světě. A obě strany jej vnímají jako svoje vítězství. Arbitráž potvrdila, že Nomura musí zaplatit protistraně - ČSOB - za České pivo akciemi IPB, které jsou nyní téměř bezcenné, ale které přesto odmítala vydat.

Foto: Milan Haluška

Lesopark Dubina

Článek

Původně ČSOB požadovala za pivovary 9 miliard korun. "Japonská investiční banka Nomura může zaplatit ČSOB v kauze České pivo akciemi IPB, rozhodl o tom senát v londýnské arbitráži mezi Nomurou a ČSOB, potvrdil včera Právu mluvčí Nomury Jiří Hrabovský. Dodal, že jde o definitivní potvrzení platby v celé transakci České pivo a Nomura toto rozhodnutí vítá a vnímá jako svoje vítězství. "Arbitráž jednoznačně potvrdila, že transakce České pivo byla právoplatná, vysvětlil Hrabovský.

Přesvědčena o svém vítězství je ovšem i protistrana - ČSOB. "ČSOB dnes obdržela informaci ředitelů společností Torkmain a Levitan, že obě tyto společnosti byly plně úspěšné v arbitráži proti skupině Nomura. Tribunál potvrdil veškeré nároky společností a uložil Nomuře převést akcie, jejichž převod dosud odmítala", uvedl Právu mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Akcie mají být reálně převedeny

O čem tedy arbitráž rozhodla? Proč jej vítají obě strany? Na základě rozhodnutí arbitrů zajistí Pembridge, která dosud držela akcie IPB, jejich převod do rukou ČSOB. Za České pivo, které Nomura v roce 199 prodala za 22 miliardy korun, tedy nyní zaplatí bezcennými akciemi IPB.

Co rozhodnutí arbitráže znamená pro ČSOB? Akcie IPB (nyní IP banka) se tím totiž konečně dostanou do rukou ČSOB a ona zcela ovládne IP banku. V současné době drží zhruba 34 procentní podíl v IP bance skupina ČSOB, do deseti procent skupina PPF a 46 procent Nomura prostřednictvím společnosti Saluka. Zbytek mají drobní akcionáři. Logicky lze očekávat, že ČSOB bude mít po ovládnutí IP banky šanci ukončit většinu sporů, které nyní IP banka a tedy de facto Nomura vede. IP banka vede se státem a ČSOB kvůli uvalení nucené správy a následnému vývoji několik sporů.

"Podle našeho názoru poběží všechny soudní spory dál, minoritní akcionáři IP banky se nevzdají svého nároku na odškodnění", prohlásil Hrabovský. Činnost IP banky pokračuje dál, řekl Právu místopředseda představenstva IP banky Tomáš Kopřiva.

O co šlo v Českém pivu

Společnost České pivo založila IPB (především Bankovní holding patřící do skupiny IPB) a převedla do ní akcie pivovarů Radegast a Plzeňský Prazdroj. Na nákup Prazdroje Českému pivu půjčila zhruba sedm miliard korun sama IPB. Výměnou za ně získala směnky majitelů Českého piva. S naběhlými úroky představuje dluh zhruba devět miliard. Směnky byly vloženy do kajmanských fondů Torkmain a Levitan patřících IPB.

Ty je prodaly fondu Pembridge patřícímu do skupiny Nomury. Fondy Torkmain a Levitan měly později inkasovat od společnosti Pembridge devět miliard a poslat je do IPB. Po uvalení nucené správy na IPB a jejím prodeji ČSOB se však zjistilo, že Nomura, resp. Pembridge, má právo rozhodnout se, zda svůj závazek zaplatí penězi či akciemi IPB. Mezi kajmanskými fondy Torkmain a Levitan a fondem Pembridge bylo arbitrážní řízení.Teď padlo definitivní rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám