Hlavní obsah

Comcast chce Walt Disney Co. za 66 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/NEW YORK

Kabelová televizní společnost Comcast má zálusk společnost Walt Disney Co. Za její převzetí je ochotna zaplatit neuvěřitelných 66 miliard dolarů. Nabídka překvapila finanční svět a otřásla akciovými trhy. Spojením by vznikla jedna z největších mediální a zábavních společností světa vedla takových molochů jakým je např. Time Warner.

Foto: Jana Karasová

Terenní triatlon

Článek

Částka 66 mld. dolarů zahrnuje cenu za akcie ve výši 54 mld. a za převzetí dluhu 11,9 mld. dolarů. Comcast o převzetí vyjednával s vedením Walt Disney Co. (WD). To však dalo najevo, že s tím nesouhlasí. Comcast přesto nabídku zveřejnil. Jedná se tak de facto o snahu o nepřátelské převzetí. Za jednu akcii WD nabízí 0,78 své akcie. To by pro akcionáře WD znamenalo prémii zhruba 5 miliard dolarů k ceně akcií v závěru úterního obchodování na burze v New Yorku, která byla 24,08 dolaru.

WD byla silně postižena úbytkem turistů po teroristických útocích 11. září 2001 ve Spojených státech. Oživení ji přinesly až poslední dva filmové hity Piráti z Karibiku a kreslený snímek Hledá se Nemo, který se stal nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob. Jen ke konci loňského roku vydělal přes 800 miliónů dolarů.

Comcast
Počet zaměstnaců: 60 000
Tržby 2003: 18,3 mld. USD
Zisk 2003: 6,4 mld. USD
Walt Disney Company
Počet zaměstnanců: neuveden
Tržby 2003: 27,061 mld. USD
Zisk 2003: 1,267 mld. USD
Zdroj: abcNews

Nabídka na převzetí přichází v těžkých časech WD, která se zmítá vnitřními spory mezi šéfem Michaelem Eisnerem a skupinou vedenou Royem Dineyem, synovec zakladatele Walta Disneye. Ta je totiž přesvědčena, že Eisner firmu špatně spravuje. Jedním z argumentů je ztroskotání vyjednávání o prodloužení spolupráce WD se studiem Pixar, které natočilo úspěšné animované snímky jako Příšerky s.r.o. či Hledá se Nemo. Minulý měsíc WD se studiem Pixar ukončilo spolupráci při distribuci filmů.

Součástí Walt Disney Co. je mimo jiné filmové studio, zábavní parky a televize ABC a kabelovka ESPN. Comcast je největší kabelovou společností ve Spojených státech. Před 15 měsíci převzala společnost AT Společnost má 21 miliónů předplatitelů a 5 miliónů klientů využívá širokopásmové připojení k internetu, dalších přibližně 1,5 miliónů lidí využívá telefonní služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám