Hlavní obsah

Čokoláda může razantně zdražit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském cenovém šoku u pomerančového koncentrátu, který se propsal i do cen pomerančového džusu v obchodech, zdražuje na rekordní maxima také další komodita – kakao. Jeho cena na burze od začátku roku vzrostla dvojnásobně, přičemž nebývalý růst vykazovala už loni. Je tedy otázkou času, kdy se obrovské zdražení projeví v obchodech. Čokoláda a další cukrovinky mohou kvůli tomu zdražit až o desítky procent.

Článek

Ještě začátkem loňského roku se pohybovala cena kakaa na burze v New Yorku kolem 2500 dolarů (58 200 Kč) za tunu. Letos v lednu už byla cena podstatně vyšší, a to na úrovni kolem 4200 dolarů (97 700 Kč). Pořádně s trhem ale zamávaly teprve poslední tři měsíce. Během nich totiž cena vyletěla nad 8000 dolarů.

V pondělí se cena dokonce přechodně dostala až na hodnotu 8493 dolarů (197 600 Kč) za tunu, upozornila agentura Bloomberg s tím, že s ohledem na blížící se Velikonoce to je nemilá zpráva pro spotřebitele. Jen v USA téměř 90 procent lidí během těchto svátků nakupuje cukrovinky.

Výrobci čokolády sice nakupují kakaové boby s velkým předstihem, takže jsou stále ještě předzásobeni, je ovšem pouze otázkou času, kdy zvýšené náklady promítnou do koncových cen svých produktů.

Cena pomerančového džusu vystřelila do rekordních výšin

Ekonomika

„Je spousta hráčů na trhu, kteří už oznámili zvýšení cen. I my jsme součástí této skupiny,“ přiznal Martin Hug, finanční ředitel švýcarského výrobce čokolády Lindt & Spruengli, při hovoru s investory po zveřejnění hospodářských výsledků za loňský poslední kvartál.

„Nárůst cen kakaa je bezprecedentní a asi neexistuje výrobce čokolád, který by ho nepocítil. Právě kakao je primární surovinou při výrobě veškerých čokoládových cukrovinek,“ přiznala Novinkám mluvčí pro Nestlé Česko a Slovensko Tereza Skrbková. Dotaz Novinek, zdali bude Nestlé nuceno zdražit své produkty, ponechala bez odpovědi.

Jiří Šebek, mluvčí Mondelez pro východní Evropu, při stejném dotazu odkázal na slova generálního ředitele společnosti Dirka Van de Puta z konce ledna při hovoru s investory. „Je několik oblastí, na které se musíme soustředit. Jednou z nich je cena kakaa a naše případná potřeba reflektovat ji v některých částech světa. Po zbytek roku jsme zajištění, ale hlavně v Evropě ještě musíme dojít s některými odběrateli k dohodě,“ uvedl Van de Put.

„Zatím jsme svědky vysokých cen hlavně na burze, ale během pár měsíců se začnou naplno projevovat v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů mohou vzrůst o desítky procent,“ uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. „Růst ceny je v tomto období vyšší než u olivového oleje nebo pomerančového koncentrátu, které si již procházejí maloobchodním cenovým vzestupem,“ dodal.

Na vině je špatné počasí

Za dramatickým nárůstem ceny kakaa stojí bídná úroda v západní Africe, odkud pochází až tři čtvrtiny celosvětové produkce. Úrodu tam v posledních dvou letech negativně ovlivnilo špatné počasí a klimatický jev El Niňo.

„Už dvě pěstitelské sezony zasáhlo sucho úrodu nejprve v období vyzrávání kakaových lusků a chabou produkci následně spláchla vlna dešťů, která přinesla nemoci kakaovníků a znehodnocení produkce. Dodávky kakaa z Pobřeží slonoviny, největšího světového producenta, meziročně klesají o 30 procent, a to již před rokem byly nižší než v letech předcházejících,“ vysvětlil Tyleček.

Výrobci mohou podle něj reagovat několika způsoby. Kromě zvýšení ceny zmínil například známý trik v podobě snížení gramáže produktu, avšak za stejnou prodejní cenu, nebo úpravu receptury, v níž se sníží objem kakaové složky.

„Čokoláda může následovat olivový olej či pomerančový džus, jejichž ceny v poslední době výrazně rostou, a lidé v obchodech jsou často nuceni volit náhražky nebo jiné produkty. V případě čokolád nebo cukrovinek s vyšším obsahem kakaa bohužel směřujeme stejným směrem,“ uzavřel.

Producenty olivového oleje v Itálii zachraňují turisté

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám