Hlavní obsah

ČOI rozdala za předváděcí akce pokuty za 7,5 miliónu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila v prvním čtvrtletí organizátorům předváděcích akcí pokuty za 7,5 miliónu korun. Z toho 3,4 milióny má zaplatit prodejce zdravotních přístrojů BNM-Medical Czech. Porušení zákona kontroly odhalily u více než třetiny akcí. Počet nekalých praktik ale klesá, uvedl v pátek mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Foto: Policie ČR

V předváděcích akcích se prodávaly například předražené tlakové hrnce. „Šmejdi“ míří hlavně na seniory.

Článek

Loni inspektoři konstatovali za první čtvrtletí pochybení u čtyř z pěti kontrolovaných akcí, letos asi u třetiny. Dostali také méně podnětů, loni jich bylo v tomto období 107, letos 20.

„I v počátku roku letošního se inspektoři setkávali s organizovanými akcemi, jejichž konání nebylo ČOI vůbec oznámeno nebo s nekomunikujícími firmami, u kterých se navíc spotřebitelé marně domáhali svého zákonného nároku na odstoupení od smlouvy,” uvedl Fröhlich.

Inspektoři ČOI provedli letos v prvním čtvrtletí 28 kontrol, porušení předpisů zjistili u 10 akcí. Stejně jako v minulém roce organizátoři nejčastěji porušili oznamovací povinnost o konání akce.

„Přestože počet nekalých obchodních praktik klesá, ČOI i v tomto období uložila pokuty celkem za přibližně 7,5 miliónů korun,” uvedl Fröhlich. Uložené pokuty jsou o 2,5 miliónu vyšší než loni.

Přehled tří nejvíce pokutovaných subjektů v 1. čtvrtletí 2017 za předváděcí akce
Celková výše pokutPočet pokutKontrolovaný subjekt*
3 430 00010BNM-MEDICAL CZECH SE, s.r.o.
1 850 0005WORM, s.r.o.
730 0003Onario, s.r.o.
Zdroj: ČOI

Nejvyšší pokuty ČOI uložila společnosti BNM-Medical Czech SE, která prodává zdravotní přístroje. Dohromady dostala pokuty za více než 3,4 miliónu korun.

„Nová právní úprava, platná od konce roku 2015, která zakazuje přijímat platby na místě nebo před uplynutím lhůty sedmi dnů od uzavření smlouvy, byla zásadním právním dokumentem pro zlepšení situace. Přesto však prodejci přichází s novými promyšlenějšími praktikami, jak obcházet i tuto novelu zákona. Proto se ČOI do budoucna na kontrolu těchto praktik zaměří,“ řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Reklama

Související články

ČOI varovala před falešnými e-shopy

Česká obchodní inspekce varovala spotřebitele před nákupem na podezřelých e-shopech s doménou „cz”. Jedná se o e-shopy, které prodávají hlavně obuv a vyznačují...

Výběr článků

Načítám