Hlavní obsah

ČOI poprvé poslala za prodejci alkoholu nezletilé, většina podniků jim nalila

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni začala díky novému zákonu poprvé používat mladistvé figuranty při kontrolách prodeje alkoholu nezletilým. Ve 114 případech ze 185 kontrol provozoven prodejci nedodrželi zákon a alkohol osobě mladší 18 let prodali. V pátek o tom informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Nezletilým podle kontrol ČOI nalili hospodští v 62 procentech případů. Ilustrační foto

Článek

„Zásadní změnou pro kontroly zaměřené na prodej alkoholu bylo nabytí účinnosti nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který mimo jiné umožňuje ČOI provádět kontroly s mladistvými figuranty,“ uvedl mluvčí. Zákon začal platit loni na konci května.

Figurantům bez problémů nalili alkohol ve 114 případech ze 185 kontrol, to znamená 62 procent porušení zákona.

„Figurantům je většinou mezi 15 a 17 lety. Rozhodně nepoužíváme figuranty, kterým by bylo za pár týdnů 18 nebo vousaté mladistvé, kteří se tak mohou zdát starší,” řekl Novinkám Fröhlich. Dodal, že figuranti jsou většinou rodinnými příslušníky pracovníků ČOI.

ČOI kontrolovala také dodržování dalších právních předpisů při nabídce a prodeji alkoholických nápojů. Celkem provedla 5143 kontrol. Porušení zákonů zjistila v 2180 případech, tedy u 42,39 procenta. Mezi nejčastějšími porušeními byl chybějící viditelný zákaz prodeje alkoholu a tabákových výrobků mladším 18 let.

Inspekce pravomocně uložila za loni odhalená porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek 127 pokut v celkové hodnotě 1,79 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám