Hlavní obsah

Padělků přibývá. Nejčastěji se napodobují značky Chanel a Adidas

Počty zajištěných padělků za poslední tři roky stouply skoro o desetinu, uvedla v úterý Česká obchodní inspekce (ČOI). Prodejci nemají problém najít pro padělky zákazníky. Nejvíce se v Česku prodávají padělané výrobky značek Chanel, Adidas, Michael Kors a Ray-Ban. Loni inspekce zabavila padělky v hodnotě originálů za 84 miliónů korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejčastěji padělané značky. Počet kusů ze zajištěných falzifikátů.

Článek

„Padělané zboží má stále na českém trhu své prodejce i zákazníky. ČOI za poslední tři roky zaznamenala nárůst případů, kdy obchodníci nabízejí a prodávají padělané výrobky. Za toto období se počty zjištěného padělaného zboží navýšily téměř o deset procent,” řekl ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

V případě značky Chanel jde nejčastěji o kabelky, brýle a samolepky na nehty. Mezi napodobeninami známých značek převažují oděvy, kabelky, obuv, hodinky a audio a video nosiče. Nejvíc tohoto zboží je na trhu před Vánocemi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejčastěji padělané zboží

Mezi dalšími často padělanými značkami jsou Minecraft, Pokémon-Wizards, Nike či Minions. Padělají se i značkové hračky, pilníky na nehty, vlasové kartáče a hřebeny, zapalovače, řetízky, přívěsky, náramky, bižuterie, klíčenky, pouzdra či nože. Podle inspekce takových napodobenin v prodeji přibývá.

Loni inspekce zabavila prodejcům celkem 38 385 kusů padělků v hodnotě originálů za 84 miliónů korun. Výrobky pak byly zničeny nebo využity k humanitárním účelům. Prodejci dostali 1627 pokut za 19,6 miliónu korun.

Například na severu Čech loni celníci zajistili přes 11 000 padělků či napodobenin za skoro deset miliónů korun. Nejčastěji šlo o boty. Padělky nacházeli celníci nejen v tržnicích, ale i v kamenných prodejnách. Mezi zabaveným zbožím převažovaly kromě obuvi kondomy, hračky a stavebnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám