Hlavní obsah

ČOI dostane lepší zbraně v boji proti šmejdům, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) posílí ve svém tažení proti pořadatelům předváděcích akcí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o ochraně spotřebitele, který schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Pořadatelé předváděcích akcí, jinak též nazývaní nepříliš lichotivým označením šmejdi, budou muset zřejmě ČOI hlásit dopředu místo konání, datum, časový harmonogram a jaké zboží na akci budou nabízet.

Stejné údaje budou muset být také na letácích, kterými organizátoři zejména seniory na tyto akce lákají. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět miliónů korun.

Není ovšem jisté, zda zákon v nejbližší době projde Poslaneckou sněmovnou, kterou čeká rozpuštění. „Každá další vláda v těchto nepolitických věcech bude ráda, že jsou normy předpřipraveny. A je dobře, když se takovým návrhem vláda zabývá,“ sdělil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Za pololetí pokuty přes 11 miliónů

„V posledním období vzrostl právě podíl prokázaných případů užití nekalých obchodních praktik reprezentanty společností, které uskutečňují prodej výrobků či poskytování služeb v rámci předváděcích akcí, a to včetně praktik agresivních. Jednou z příčin tohoto nežádoucího jevu je skutečnost, že se dozorové orgány o předváděcích akcích dozví zpravidla po jejich konání, kdy již nelze jednoznačně a hodnověrně prokázat porušení právních povinností,“ připomíná materiál.

Novelu proti tzv. šmejdům připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením bývalého ministra Martina Kuby (ODS).

ČOI udělila v prvním pololetí provozovatelům předváděcích akcí 84 pokut v celkové výši 11,2 miliónu korun. Porušení zákona inspektoři zjistili u 80 procent z 218 kontrolovaných akcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám