Hlavní obsah

ČNB znovu výrazně zvedla úrokovou sazbu. Je nejvýše za 20 let

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. To je nejvyšší hodnota od ledna 2002. Centrální banka to oznámila na svém webu. Zvyšováním sazeb pokračuje v boji s rostoucí inflací.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení o 0,75 procentního bodu je v souladu s očekáváním analytiků.

„Mělo by jít o poslední mimořádnější zvýšení, které začalo v září minulého roku (také o 0,75 procentního bodu) po tradičním zvýšení o čtvrtinu v srpnu a červnu. Nyní by již měla ČNB měnit úrokové sazby spíše po menších krocích. Obecně však představitelé ČNB poměrně ve shodě naznačují, že by sazby neměly vystoupat nad pět procent,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

ECB ponechala hlavní úrokovou sazbu na nule

Ekonomika

Na plánované zvýšení sazby reagovala už ve čtvrtek dopoledne koruna. Její kurz výrazně posílil a překonal hranici 24,10 Kč za euro. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je možné, že měna bude posilovat dál až k hranici 24,00 Kč za euro.

Koruna před jednáním ČNB o úrokových sazbách posílila

Ekonomika

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila rovněž o 0,75 procentního bodu na 3,5 procenta.

Důvodem růstu sazeb je nadále rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. V nové prognóze pak čekají ekonomové především zvýšení odhadu letošní průměrné inflace až k osmi procentům. V listopadu počítala banka pro letošní rok s průměrnou inflací 5,6 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám