Hlavní obsah

ECB ponechala hlavní úrokovou sazbu na nule

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek ponechala svou měnovou politiku podle očekávání beze změny. Uvedla to ve sdělení, které vydala po zasedání Rady guvernérů. Hlavní úroková sazba tak zůstává na rekordním minimu nula procent. Nic se nemění ani na miliardových nákupech dluhopisů, kterými banka podporuje ekonomiku eurozóny.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

ECB provedla ve svém prohlášení proti minulému zasedání pouze jednu menší změnu. Odstranila z něj pasáž, která stanovuje, že její další krok by se mohly ubírat „jakýmkoli směrem“, upozornila agentura Reuters.

Centrální banka už dříve naznačila, že jakýkoli odchod z léta trvající uvolněné měnové politiky bude jen pozvolný. ECB se jejím prostřednictvím snažila podporovat zotavování ekonomiky eurozóny z útlumu způsobeného pandemií covidu-19. V poslední době však čelila tlaku na zpřísňování měnové politiky v důsledku sílícího růstu spotřebitelských cen.

Míra inflace v zemích eurozóny v lednu vystoupila na 5,1 procenta, což je rekord od zavedení eura před dvaceti lety. ECB v minulosti opakovaně uváděla, že míra inflace letos bude postupně klesat, i když to může trvat déle, než původně předpokládala. Rostoucí počet analytiků však tento postoj zpochybňuje. Zejména proto, že ECB v poslední době své prognózy opakovaně reviduje.

Inflace v eurozóně dosáhla pěti procent, úroky se zvyšovat nemají

Ekonomika

O projekcích ECB pochybují i finanční trhy. Na letošní rok očekávají zvýšení sazeb o 28 bazických bodů, a to navzdory tomu, že banka trvá na tom, že jakýkoli pohyb sazeb v roce 2022 je velmi nepravděpodobný.

Novou měnovou politiku ve čtvrtek vyhlásila také britská centrální banka. Ve snaze omezit prudce rostoucí inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na 0,50 procenta. Míra inflace v Británii v prosinci vystoupila na 5,4 procenta a je nejvyšší zhruba za 30 let. Banka rovněž uvedla, že začne ukončovat svůj program nákupů dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám