Hlavní obsah

ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek kromě ponechání sazeb na stávající úrovni vydala také novou makroekonomickou prognózu. V ní zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Na jaře počítala s růstem o 0,8 procenta, nyní čeká letošní růst o 2,3 procenta. Na tiskové konferenci o tom informoval nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Příští rok by však měl růst HDP zpomalit na 1,1 procenta. „Čekáme, že zbrzdí domácí poptávka, spotřeba domácností bude zasažena poklesem reálných příjmů, růst mezd nepokryje růst životních nákladů. Firmy čelí růstu nákladů na energie a dalších surovin, a proto budou omezovat investice,“ uvedl Michl k prognóze.

ČNB vydala také nové odhady k inflaci, jež podle prognózy dosáhne na podzim, zejména v důsledku drahých energií, 20 procent. Celoroční průměr bude 16,5 procenta, dodal Michl. V příštím roce ČNB počítá s poklesem růstu spotřebitelských cen na 9,5 procenta.

V nové prognóze ČNB předpokládá v letošním roce průměrný kurz koruny 24,80 koruny za euro. Příští rok by měl kurz být 25,70 koruny za euro. V květnu odhadovala letošní kurz na 24,20 koruny za euro a pro příští rok 24,30 koruny za euro. Michl na tiskové konferenci několikrát zopakoval, že ČNB bude bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

ČNB poprvé pod Michlem nechala úrok na sedmi procentech

Ekonomika

Pro zachování sazeb hlasovalo pět členů

K úrokovým sazbám Michl uvedl, že pro jejich zachování na stávající úrovni hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady, dva hlasovali pro zvýšení sazeb o jeden procentní bod.

„Úrokové sazby ČNB se nachází na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky, brzdí růst bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, a brzdí tedy i růst množství peněz v ekonomice,“ konstatoval Michl v úvodu tiskové konference.

Dále uvedl, že rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou makroekonomickou prognózu, v jejímž základním scénáři je z důvodu výjimečně vysoké míry nejistoty horizont měnové politiky posunut do období 18 až 24 měsíců v budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám