Hlavní obsah

ČNB zhoršila odhad růstu české ekonomiky na 3,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta. Pro příští rok odhad ponechala na 3,4 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí květnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,9 procenta. Pro rok 2020 ČNB očekává růst ekonomiky o 3,3 procenta.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Centrální bankéři ve čtvrtek na svém zasedání také rozhodli o zvýšení úrokových sazeb. [celá zpráva]

V případě inflace ČNB odhad pro třetí čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,1 procenta. V květnové prognóze počítala s 1,8 procenta. Pro čtvrté čtvrtletí 2019 pak odhad banka zvýšila na dvě procenta z předchozích 1,9 procenta.

Nejistotou může být podle Rusnoka rychlost odeznívání negativních nálad působících na kurz koruny a nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodu.

Krátkodobým rizikem působícím proti růstu cen může být podle centrální banky výhled inflace na nejbližší měsíce u potravin a pohonných hmot.

Odhad růstu zhoršilo i ministerstvo financí

Prognózu v úterý zhoršilo i ministerstvo financí. „Hlavním negativním rizikem je vyhrocování vzájemných obchodních vztahů mezi USA na straně jedné a Čínou a EU na straně druhé,” uvedl resort.

Prognóza ministerstva financí
aktuální prognózaminulá prognóza
2018201920182019
Růst HDP3,23,13,63,3
Inflace2,22,32,11,9
Nezaměstnanost2,32,32,42,3
Zdroj: MF

„Ačkoliv Česká republika obchoduje převážně s ostatními státy EU, vzhledem ke značnému zapojení české ekonomiky do mezinárodních řetězců může být dopad zvyšování dovozních cel významný,” dodalo ministerstvo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám