Hlavní obsah

ČNB za intervence utratila už dva bilióny, odhadují analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) od zahájení intervencí v listopadu 2013 do konce března nakoupila eura za téměř dva bilióny korun, vyplývá z odhadů ekonomů. ČNB by mohla intervence ukončit už tento měsíc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Intervence ČNB

Článek

„ČNB musela minulý týden ve středu a čtvrtek, tedy v den měnového jednání, patrně intervenovat kolem 100 miliard korun. Pravděpodobně se tak jedná o nejintenzivnější intervence centrální banky v průběhu dvou dní za celou dobu trvání kurzového závazku,” řekl ekonom ING Jakub Seidler.

Pouze za minulý týden tak intervence ČNB podle něj dosáhly 160 miliard. Za celý březen se mohly pohybovat kolem 500 miliard a zřejmě tak předčily dosavadní rekordní leden s 391 miliardami korun. „Celkový objem intervencí ČNB tak překonal nebo bude velmi blízko hranici dvou biliónů korun, což je 42,5 procenta HDP Česka,” dodal Seidler.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal odhaduje objem intervencí jen mírně nižší. „Za březen dosáhly intervence zřejmě 430 miliard korun, tedy 16 miliard eur. Od začátku intervencí v listopadu 2013 to bylo zhruba 1 930 miliard korun,” řekl Novinkám.

Konec intervencí na dohled

Guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týden řekl, že banka může ukončit devizové intervence od dubna kdykoliv. [celá zpráva]

ČNB při intervencích prodává koruny a nakupuje eura, aby tak české měně nedovolila posílit pod 27 korun za euro.

Podle aktuálního průzkumu Asociace exportérů téměř polovina vývozců čeká, že kurz koruny se měsíc po ukončení intervencí ČNB bude pohybovat v rozmezí od 26 do 26,50 koruny za euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám