Hlavní obsah

ČNB úrokové sazby nezměnila

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním zasedání dle očekávání nechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, takzvaná dvoutýdenní repo sazba, tak zůstává na dvou procentech. V rozhodování podle ekonoma ING Jakuba Seidlera zřejmě převážila nejistota pramenící ze zahraničního vývoje.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Článek

Základní sazba upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu.

Lombardní sazba činí nadále tři procenta a diskontní sazba jedno procento.

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

„Ačkoli bankovní rada pravděpodobně opět vedla debatu o jejich možném zvýšení z důvodu domácích inflačních tlaků, nakonec v rozhodování převážila nejistota pramenící ze zahraničního vývoje,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta

Ekonomika

„I když první fáze dohody mezi USA a Čínou je patrně na dobré cestě, zpomalování globální ekonomiky tím zažehnáno není. Například zářijové hodnoty z německého průmyslu opět zklamaly a meziroční propad tamního průmyslu se v září prohloubil na 4,3 procenta,” připomněl ekonom.

„Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí velmi pravděpodobně dostala do technické recese,” dodal Seidler s tím, že slabší růst v zahraničí by tak měl dopadnout i na domácí ekonomiku.

Reklama

Související články

Česká ekonomika nadále roste, i když pomaleji

Český hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 2,7 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického...

Výběr článků

Načítám