Hlavní obsah

ČNB se propadla do půlmiliardové ztráty

Aktualizováno

Hospodaření České národní banky (ČNB) spadlo loni do ztráty 468 miliónů korun. O rok dříve měla zisk 56,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů o bilanci ČNB zveřejněných ve středu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodářské výsledky ČNB

Článek

Centrální banka využila většinu zisku za rok 2014 k uhrazení kumulované ztráty z předchozích let a zbytek převedla do rezervního fondu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2015, uvedla banka.

”Hospodaření ČNB v roce 2015 skončilo ztrátou, která je ovšem mírná, takže nemůže sloužit jako záminka k politické kritice centrální banky. K takovéto kritice by velmi pravděpodobně došlo, pokud by se ztráta pohybovala v řádech miliard nebo i jejich desítek," řekl Novinkám ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Připomíná, že například švýcarská centrální banka vykázala za loňský rok ztrátu 23 miliard švýcarských franků (přes 570 miliard korun). Díky uhrazení kumulované účetní ztráty, kterou evidovala soustavně od roku 1998, tak podle něj ČNB nyní nemá ani žádné „kostlivce ve skříni“.

Větší ztráta hrozí po ukončení intervencí

„To vše pomůže centrální bance v letošním roce, kdy lze čekat její zostřenou kritiku z politických kruhů. S nemalou pravděpodobností totiž bude ČNB muset vydat na uhájení svého intervenčního závazku větší objem prostředků než loni, kdy v souvislosti s intervencí, v jejímž rámci oslabuje korunu, akumulovala devizové rezervy v přepočtu za více než 200 miliard korun,” dodal ekonom.

Jedním z argumentů kritiků intervence je právě hrozící enormní ztráta, která by mohla vzniknout po opuštění závazku. Centrální banka ovšem dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou stabilitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám