Hlavní obsah

ČNB ruší pravidlo pro poskytování hypoték ohledně příjmů

Česká národní banka (ČNB) zmírní podmínky pro poskytování hypoték. Bankovní rada ve čtvrtek rozhodla, že od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky nicméně ponechala v platnosti. Na tiskové konferenci to oznámila členka bankovní rady Karina Kubelková.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká národní banka

Článek

„V době, kdy bojujeme se zvýšenou inflací, je nutné dodržovat přísné podmínky pro poskytování hypoték. Při vyšších úrokových sazbách však ukazatel DSTI není zapotřebí,“ okomentoval čtvrteční rozhodnutí bankovní rady guvernér ČNB Aleš Michl.

U dalších dvou podmínek pro udělení úvěru ale ke změnám nedošlo. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) tedy zůstává na 80 procentech, výjimku mají žadatelé do 36 let, u kterých je poměr 90 procent. Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu (DTI) pak ponechala ČNB na 8,5, pro žadatele do 36 let na 9,5.

Centrální banka tento krok obhájila tím, že ceny rezidenčních nemovitostí jsou stále nadhodnocené. Na konci prvního čtvrtletí byly o 57 procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a zhruba o 23 procent vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti.

Snížení sazby na ochranu úvěrového trhu

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek rovněž rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Nová sazba opatření, které má chránit úvěrový trh, začne platit od července, oznámila Kubelková. ČNB podle ní zohlednila, že ekonomika je v sestupné fázi finančního cyklu.

Podle Kubelkové je bankovní rada připravena sazbu rezervy dál snižovat, pokud bude pokračovat trend odeznívání cyklických rizik v bankovním sektoru. V případě výrazného zhoršení ekonomické situace je rada připravena rezervu zcela uvolnit.

Sazba platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry. ČNB stanovuje sazbu této rezervy čtvrtletně, zpravidla s ročním předstihem. Rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů.

Česká ekonomika se dostává do mzdové inflační spirály, řekl člen rady ČNB

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám